Select Page

Nieuw restaurant Zaytouna: gezond, lekker, betaalbaar

Nieuw restaurant Zaytouna: gezond, lekker, betaalbaar

Op de Herentalsebaan opende een afhaalrestaurant de deuren. Zaytouna biedt een Libanese keuken aan. Het is tevens een restaurant met een verhaal.

Een nieuwe zaak op de Herentalse baan zou wel eens een schot in de roos kunnen zijn. Restaurant Zaytouna biedt gerechten aan uit de Libanese keuken. Dat is niet zo verwonderlijk, want kok Hussein Elwahid is de zoon van een Palestijnse vader en een Libanese moeder. “Ik herinner mij nog het eten dat mijn moeder thuis in Libanon klaarmaakte. Het was een eenvoudige keuken met heel veel groenten en kruiden. Erg gezond en smaakvol. Dat wil ik hier ook aanbieden.” De jonge man heeft er ondertussen al een bewogen leven opzitten. Tien jaar geleden besloot hij woelige Libanon achter zich te laten. Elwahid: “Ik had de nationaliteit van mijn vader en was bijgevolg ook in Libanon een vluchteling. In België heb ik eerst Nederlands geleerd en heb dan bij de VDAB een cursus hulpkok gevolgd. Dan heb ik jaren in het restaurant ‘De Broers van Julienne’ gewerkt.”

Een stap naar een eigen restaurant

De jonge kok gaat verder: “Enkele jaren geleden ben ik overgeschakeld naar het bedrijfsrestaurant van AAK Belgium. Maar door de coronacrisis ben ik in oktober werkloos geworden.” In diezelfde periode overlijdt Mila, het pasgeboren dochtertje van Hussein Elwahid: “Ik zat heel diep. Gelukkig was er mijn vriend Abdelmajid Hajjadi die samen met mij de Nederlandse taalcursus had gevolgd. Hajjadi, een ondernemer, had een pizza afhaalrestaurant waar de kok was opgestapt en hij overtuigde zijn vriend om de keuken over te nemen. Samen gaven ze de zaak een ‘make-over’ en een week geleden opende Zaytouna, Arabisch voor olijven, de deuren.

Keuken uit 1001 nachten

Het aanbod oogt lekker en gezond. Er zijn hapjes die je kan aanbieden bij het aperitieven: mini-pizza, falafel, kibbeh, zowel vegetarisch als met vlees,… Er zijn twee salades: tabouleh (bulgur, tomaten) en fattoush (met pittabrood en summak) en verder is er een keuze uit een buffet van gerechten, zowel warm als koud,  met klinkende namen. Er zijn verschillende hummussen zoals beetroti (met rode biet) of beiruti (met komijn en peterselie), mujadara (rijst, linzen, uien), dawoud basha (kaftaballetjes met tomatensaus), batata harra (aardappelblokjes met look en koriander), baba ghanoj (gerookte aubergines, tahani),… En er zijn ook nagerechten zoals baklava.

Gezond eten staat voorop

Hussein Elwahid benadrukt dat gezondheid primeert. Er wordt enkel met dagverse groenten gewerkt, 80% van de gerechten zijn vegetarisch, en Elwahid gebruikt olijfolie. Hij geeft als voorbeeld het gerecht ajeh (soort omelet) dat hij niet in de pan maar wel in de oven bakt waardoor het minder vet is. De producten worden verpakt in ecologische potjes. Elwahid hoopt dat na corona mensen met hun eigen potjes mogen komen. En wie een kleine honger heeft kan er ook terecht voor broodjes. Alles aan betaalbare prijzen.

Zaytouna, Herentalebaan 404, Deurne. 0489/62.41.57

Foto boven: Hussein Elwahid (l) en Abdelmajid Hajjadi (r)

Foto’s onder: restaurant Zaytouna

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Mostly Cloudy
06:3320:48 CEST
Feels like: 2°C
Wind: 11km/h WNW
Humidity: 75%
Pressure: 1022.69mbar
UV index: 0

(advertenties)