Select Page

Natuurpunt reageert boos op de plannen om een eik te kappen

Natuurpunt reageert boos op de plannen om een eik te kappen

Als de nieuwe tramkeerlus aan de Sint Jozefkerk zal worden aangelegd zullen er enkele eikenbomen van de Boekenberglei worden gerooid. Een ervan heeft de aanduiding van ‘toekomstboom’. En daar kan de onafhankelijke natuurorganisatie Natuurpunt echt niet mee lachen.

Tijdens de voorstelling van 14 december ll. op de districtsraadscommissie van de nieuwe tramkeerlus aan de Sint Jozefkerk op de Boekenberglei zei Vincent Stubbe van de dienst stadsontwikkeling dat de eeuwenoude eiken op de middenberm zouden blijven. Al voegde Stubbe er aan toe dat drie bomen in de weg stonden. Daarover zei de stadsontwikkelaar dat “er verder onderzoek zou worden gevoerd”. Ondertussen blijkt uit mailverkeer dat zeker twee eiken zullen worden gerooid. Een ervan heeft het de aanduiding ‘Toekomstboom’. En daar is Natuurpunt boos om.

Voor we verder gaan over deze boom, leggen we eerst even uit wat het concept ’Toekomstboom’ inhoudt: “Een toekomstboom is een boom in een straat of op een plein die de garantie krijgt op een lange toekomst. De stad Antwerpen en haar districten investeren er in de ondergrond en beschermt de boom zodat hij 100 jaar kan groeien. (website Stad Antwerpen)”

Oude bomen waardevoller dan jonge aanplant

Koen Van Keer is beleidsverantwoordelijke Natuurpunt Stad Antwerpen. Hij legt uit waarom zijn organisatie erg verstoord is: “Voor alle duidelijkheid, het concept toekomstbomen is uitgewerkt door de stad Antwerpen. Omdat wij dit zo waardevol vinden, kennen wij de weerhouden bomen een ‘natuurpuntlabel’ toe. Want voor ons zijn oude, bij voorkeur inheemse, bomen met een groot bladvolume van uitzonderlijk belang. Dat is niet te vergelijken met jonge aanplant, vandaar dat wij ook niet meegaan in de discussies over de bomenbalans waarbij na een kap van oudere bomen meer jonge exemplaren zouden worden aangeplant.”

Omhakken toekomstboom is problematisch

Volgens Van Keer zijn toekomstbomen een win-winsituatie voor iedereen. Bomen in de straten krijgen de kans om oud te worden, wat een ecologische impact heeft op een stad en de relatie met de omwonenden versterkt. Van Keer: “Wij vragen aan de stad om een alternatief scenario uit te werken om deze monumentale laanbomen niet te schenden.” Van Keer wijst naar het alternatief plan dat werd aangereikt door Trein-Tram-Bus en werkgroep ‘Het Juiste Spoor’ en adviseert om de Antwerpse groendienst hierbij te betrekken. Tot slot hoopt hij op een gedragen oplossing want een beslissing waarbij Natuurpunt, mede onder druk van zijn achterban, een punt zou moeten zetten achter dit label, zou een uitholling zijn van het concept Toekomstboom. Een initiatief waarbij de stad succes oogstte als pionier. Koen Van Keer: “Als wij zouden merken dat toekomstbomen toch niet beschermd zijn tegen kap, zullen wij met veel spijt moeten overwegen het natuurpuntlabel terug te trekken.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

1 Comment

 1. Bruno

  BrunoB (You) 08:02 PM
  Wat gaat er gebeuren met de toekomstboom ?
  Piet Van Laecke 08:26 PM
  Deze bevindt zich in de trambocht aan de Cruyslei. We zijn dit aan het onderzoeken. De steunwortels liggen op -50 cm en de ingenieurs zijn een oplossing aan het zoeken om die boom te behouden.

  Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
17°
Rain
05:2622:01 CEST
Feels like: 17°C
Wind: 10km/h NNE
Humidity: 94%
Pressure: 1012.53mbar
UV index: 0

(advertenties)