Select Page

Hulde aan de gedeporteerde politieagenten

Hulde aan de gedeporteerde politieagenten

Gisteren werd dan toch hulde gebracht aan de politieagenten van Deurne die slachtoffer werden van de terreur tijdens Wereldoorlog II.

Donderdag was het de 77ste verjaardag van een gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis van Deurne. In de nacht van 14 op 15 januari 1944 werden 43 agenten door de Duitse bezetters naar de strafkampen Buchenwald of Gross-Rosen afgevoerd. Slechts 8 kwamen levend terug. Gisteren kon u hier lezen dat een minimale herdenking met twee fakkellopers en twee klaroenblazers niet mocht doorgaan. Toch had er een kleine ceremonie plaats. Frank Geudens (sp.a), voorzitter van ‘De Vrienden van het vredesmonument’ en districtsraadvoorzitter, en Tjerk Sekeris (N-VA), districtsburgemeester, zetten brandende kaarsjes bij de zuilen waarop de namen van de weggevoerde agenten staan.

Later op de dag werd er ook een infozuil onthult waarop meer uitleg staat over het monument en een QR-code waarmee info kan worden verkregen over de mensen die hier worden herdacht. De zuil werd onthuld door Frank Geudens en Leo Van Cleemput, bestuurslid van ‘De Vrienden van het vredesmonument’.

Foto boven: Huldebrenging met Frank Geudens (l) en Tjerk Sekeris (r)

Foto onder: Onthulling infozuil met Frank Geudens (l) en Leo Van Cleemput (r)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 11km/h NW
Humidity: 87%
Pressure: 1016.59mbar
UV index: 0

(advertenties)