Select Page

Uit de nieuwskeuken van Seven: nieuwjaarswensen

Uit de nieuwskeuken van Seven: nieuwjaarswensen

Beste lezers,

 

Een nieuw jaar, fijn! Maar voor ik er aan kon beginnen was het even doorbijten. Op oudejaarsavond heb je weinig aan mij: ik hou niet van champagne en ik hou niet van vuurwerk.

Ik wens je een gelukkig nieuwjaar! Een uitspraak die we in deze dagen veel horen en naar elkaar uitspreken. Ik heb het in mijn leven vast vele honderden keren gezegd. Maar wat is een gelukkig nieuwjaar?

Ook 2021 zal net als alle andere jaren all inclusive zijn. Met hoogtepunten én de nodige dieptepunten. Er zullen kinderen geboren worden én mensen overlijden, er zullen mensen verliefd worden én uit elkaar gaan, jongeren slagen én zakken voor hun examens. En ook dit nieuwe jaar zal ik momenten kennen van boosheid én blijdschap, van hoop én wanhoop, van succes én falen, etc. etc. Maar wat maakt mijn nieuwe jaar dan gelukkig?

In kersttoespraken van 2020 hoorde ik dat streven naar geluk mooi is, maar geen obsessie mag worden. Dat verdriet er ook mag zijn, net als twijfels en gevoelens van eenzaamheid. Dat mislukkingen en tegenslagen ook bij het leven horen. Dat ik niet perfect hoef te zijn.

Geluk zit in onze verbondenheid met anderen. Laten we elkaar daarom niet loslaten. Laten we naar elkaar luisteren en begrip tonen. Laten we elkaar troosten en moed geven. Het helpt als iemand je aankijkt en tegen je zegt: ‘het is goed’. Met een luisterend oor, een uitgestoken hand of een arm om de schouder geven we elkaar het mooiste geschenk dat een mens aan een mens kan geven.

Ik gun ons daarom een 2021 vol met knipoogjes, dankjewels, armen om de schouders en oprechte aandacht. En daar kunnen we allemaal toe bijdragen. Zullen we elkaar zo een gelukkig nieuwjaar bieden? Onze nieuwjaarswensen hebben geklonken: gelukkig nieuwjaar, een goed en gezond nieuwjaar, veel heil en zegen, de beste wensen….. Eigenlijk is het voor mij een  traditie waar ik steeds meer moeite mee heb. Het zijn soms wensen geworden inhoud. Want iedereen weet dat je niet een heel jaar lang gelukkig kunt zijn, dat het nieuwe jaar niet alleen goed zal zijn, maar dat er ook nare dingen gaan gebeuren. Waarom willen we elkaar dan tóch een gelukkig nieuwjaar wensen? Waarschijnlijk omdat het een gewoonte is geworden waar we niet echt meer over nadenken.

Ik heb het opgezocht en al in de 18e eeuw ontstond de gewoonte om elkaar visitekaartjes te sturen met daarop G.N. (Gelukkig Nieuwjaar). En al eerder, in de 17e eeuw, probeerden bepaalde beroepsgroepen, zoals lantaarnopstekers, nachtwachten, straatvegers, maar ook doodgravers, hun inkomen aan te vullen door gedrukte nieuwjaarswensen aan te bieden. Tot vervelens toe werden de beste wensen verkocht! Tegenwoordig komt er niemand nog aan de deur om geld te vragen in ruil voor hun nieuwjaarswensen.

Tradities veranderen met de tijd. Het zijn gewoonten die zijn doorgegeven van generatie op generatie. Tegenwoordig worden gewoonten niet meer klakkeloos overgenomen, iedereen kiest wat bij hem of haar past. Tradities zijn sneller veranderd door de komst van radio, televisie, telefoon, mobiele telefoon en internet. Elke tijd kent zijn eigen gewoonten en dat is goed. De mensen en omstandigheden veranderen immers ook met de tijd.

Terug naar de traditie van de nieuwjaarswensen. Mij doe je geen plezier met een, vaak in het voorbijgaan geroepen standaardwens.

En misschien andere mensen ook wel niet. Iets om eens over na te denken. Wel kunnen we de wens veel meer persoonlijk maken en misschien ook meer specifiek. Zodat het echt betekenis krijgt.

Mijn beste wensen!

Tot meer lees volgende week.

 

Groeten, Seven.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 18km/h SW
Humidity: 88%
Pressure: 1012.19mbar
UV index: 0

(advertenties)