Select Page

Het lockdown logboek: corona in cartoons

Het lockdown logboek: corona in cartoons

Over het jaar 2020 en de coronapandemie zal nog in lengte der jaren worden gepraat. Nu zorgde ook Eva De Wolf voor een weliswaar erg grappig kroniek van de opeenvolgende gebeurtenissen. Met een voorwoord van de bekendste viroloog van het land: Marc Van Ranst.

Eva De Wolf begon in het begin van de eerste lockdownperiode te tekenen. Zij probeerde de gebeurtenissen van deze bizarre tijd te vatten in cartoons. En ze deed dat op zo’n gevatte wijze dat ze snel een heleboel volgers had. De tekeningetjes waren dan ook erg grappig en herkenbaar. De prentjes werden veelvuldig gedeeld op internet en zo kreeg ook viroloog Marc Van Ranst te zien. Van Ranst: “ Op een dag ontdekte ik de cartoons van ‘Eva tekent’. Elke dag opnieuw postte zij een tekening die gevat weergaf hoe de maatregelen die wij oplegden, binnenkwamen in de huiskamers. Het is uiteraard maar één blik: niet die van de wetenschappers of de zorgkundigen aan het front, niet die van de patiënten, maar die van een gezin dat thuis de coronacrisis beleeft. Niet zelden bezorgden ze me een glimlach, vaak deden ze me hardop lachen.”

Naarmate de cartoons meer werden gedeeld, groeide het idee voor een boekje. Willems Uitgevers toonde interesse en zo ging de bal aan het rollen. Eva de Wolf blikt even terug: “De cartoons volgen chronologisch sinds half maart, ik vind het nu zelf grappig om bepaalde maatregelen terug te zien, zoals de speeltuinen die weer open mochten of toen de mondmaskers verplicht werden bijvoorbeeld. Het is echt een tijdsdocument geworden.” Viroloog Van Ranst voegt er aan toe: “Er vandaag  op terugkijkend vormen de cartoons een waardevolle tijdslijn. Eén die ons later, als deze pandemie hopelijk ver achter ons ligt, nog steeds het gevoel van de lockdown zal doen herbeleven en navertellen.”

Het boek ‘Het lockdown logboek’ kost 15€ en is te verkrijgen online bij boekenwinkels of op de website www.evadewolf.be voor een gesigneerd exemplaar met tekeningetje. Hét geschenk om onder de kerstboom te leggen.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Showers in the Vicinity
06:3720:45 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 21km/h WSW
Humidity: 94%
Pressure: 1011.51mbar
UV index: 0

(advertenties)