Select Page

Hoe is het gesteld met de straatverlichting?

Hoe is het gesteld met de straatverlichting?

De stad Sint Truiden met 40672 inwoners vervangt haar 7615 straatlampen door ultra zuinige LED verlichting die vanop afstand kunnen worden bediend. Bovendien worden op de verlichtingselementen sensoren geplaatst die luchtvervuiling of verkeersdrukte kunnen meten.

Toen districtsraadslid Guy Dirckx (V.B.) dit bericht las, wilde hij graag weten hoe het in Deurne gesteld is met de straatverlichting. Hij stelde dan ook enkele vragen aan districtsschepen voor publieke ruimte Freddy Lorent (O-VLD). Dirckx: “Ik wilde graag weten hoeveel verlichting en hoeveel daarvan met LED lampen Deurne telt en wanneer het overal zal worden aangebracht. En ook of de LED verlichting met sensoren zal worden uitgerust.” De schepen antwoordde dat er in Deurne 6293 lichtpunten zijn waarvan 1381 of 21,94% van LED voorzien zijn. In heel Antwerpen is het nog maar 16,80%. Lorent: “Wij stappen systematisch over naar LED-verlichting bij elke heraanleg van een straat. Het omzetten van oude straatlampen naar LED kost veel geld daar wij niet alleen het armatuur maar ook de palen vervangen. Bij LED-verlichting zijn de palen korter en worden ze dichter bij elkaar geplaatst. Er kan dan ook gerichter worden verlicht waardoor je een gelijkmatige spreiding van het licht krijgt.”

De schepen voegde er nog aan toe dat de LED-lampen in de toekomst vanop afstand worden gemonitord en beperkt geschakeld. De LED lampen uitrusten met sensoren zal niet onmiddellijk gebeuren gezien de hoge kostprijs.

 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 10km/h WSW
Humidity: 66%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 3

(advertenties)