Select Page

Nieuwe bomen voor Park Groot Schijn

Nieuwe bomen voor Park Groot Schijn

In Park Groot Schijn wordt volop nieuwe bomen geplant. Ze vervangen de bomen die bij de aanleg van het park waren aangeplant maar die het niet hebben gehaald.

Jan Mertens is een regelmatige bezoeker van het nieuwe park. Hij is ronduit tevreden met de werkzaamheden. Mertens: “Het is niet abnormaal dat bij het aanplanten van boompjes 10 tot 15% van de nieuwe aanplant het niet redt. Maar de voorbije twee zomers kenden een extreme droogte waardoor veel meer bomen zijn doodgegaan. De groendienst heeft nog geprobeerd water te geven, maar helaas.” Hoeveel boompjes er gesneuveld zijn is niet duidelijk, maar een eerdere telling van Gazet van Deurne gaf aan dat zowat de helft van de jonge aanplant, zowel langs de toegangsweg als rond de sportkamers als in de natuuraanleg waar ook de looppiste is, het had begeven. Kim Verstrepen, projectleider van Park Groot Schijn, zei toen: “De lange droogte in combinatie met de hoge temperaturen waren dodelijk voor het jonge groen.”

Hoe dan ook, Jan Mertens juicht de nieuwe aanplant toe. Mertens: “November is ideaal om aan te planten, beter dan in maart, want dan hebben de fijne wortels, noodzakelijk voor het goed opnemen van water bij droogte, in de winter al de kans om uit te groeien.” Hij besluit: “Als het goed is, mag het ook worden gezegd.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

1 Comment

  1. Cordon

    Al meer dan 10 jaar loop/wandel ik bijna dagelijks via Ertbrugge en park Groot Schijn naar het Ri4hof en terug. Toen men in 2018 begon met het beplanten van 1.750 bomen in het Park Groot Schijn, dacht ik, ze zijn hier op weg om hier een mooi stukje park (natuur) te maken. De bomen werden rond Pasen geplant, niet de ideale tijd om bomen te planten en toen dacht ik al dit gaat verkeerd aflopen. Van april tot augustus was het de eerste droogteperiode en 1 jaar later hebben ongeveer 1.000 bomen het niet overleefd. Men heeft de stammen tot op 1m van de grond afgezaagd in de hoop dat er zijwaartse vertakkingen zouden komen, maar helaas dit gebeurde niet. Het grondwater is de laatste 10 jaar enorm gezakt in dit, eigenlijk een overstromingsgebied van de Schijnvallei. Met het bouwen van het nieuwe zwembad en ijspiste is er gedurende maanden miljoenen liters grondwater opgepompt en verdwenen uit de grond, eerst gepompt in een grote plas, waar al het water verdampte en daarna probeerde men het water in de gegraven grachten te pompen, echter ook zonder succes. In dit gebied zijn dan ook de meeste bomen gesneuveld wegens watergebrek.
    Nu is men terug een 300 tal bomen aan het planten, veel te weinig om de opgelopen schade te herstellen, maar de meesten liggen al meer dan een week met de wortels in de open lucht, overdag blootgesteld aan de zon en de wind en ’s nachts aan de kou. Ik twijfel eraan of die het wel zullen overleven. Normaal moet een jonge boom die men wil verplanten, na 1 dag al met zijn wortels in de grond zitten. Misschien een gouden raad, om de realisatie van een park of een natuurgebied te creëren, is het raadzaam om samen te werken met natuurorganisaties en die zijn er genoeg, het zal goedkoper zijn en efficiënter verlopen. (bijvoorbeeld Oakland.vzw. die minimum 1.000 bomen per jaar willen planten. enz.)

    Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h NW
Humidity: 81%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 0

(advertenties)