Select Page

Het gaat niet goed met onze boeren

Het gaat niet goed met onze boeren

Maandag was er op het vrt journaal een item over het mentale welzijn van de boeren. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de boeren zijn uitgeput. En dat werd gisteren niet tegengesproken op buurderij Cinema Rix.

 Het Instituut voor Landbouw- en Visserij Onderzoek (ILVO) onderzocht de situatie van onze boeren. De resultaten zijn onrustwekkend: 40% van de boeren zijn mentaal uitgeput. Landbouwers zijn ondernemers die dag en nacht op hun bedrijf zijn. Zij investeren in hun machines en gebouwen en moeten hun gezin draaiend houden. Dat op zich is al belastend. Maar een boer weet nooit hoeveel hij voor zijn producten zal krijgen en dat zorgt voor extra stress. Nu blijkt dat boeren die zich slecht voelen geen hulp zoeken. Ze ventileren hun zorgen hooguit bij hun partner. ILVO onderzoekster vertaalt het zo: “Een boer moet beslissingen nemen over het zaaien of de dieren. Maar op het einde van de rit moet hij vrede nemen met de prijs die de afnemer hem geeft. En boeren willen daar niet met derden over praten want dat voelt aan als falen.”

We treffen zuivelboer Sander Koolen van de Meirhoeve aan op buurderij Cinema Rix. Hij beaamt de grote lijnen van het onderzoek. Koolen: “Het klopt dat een boer niet met zijn persoonlijke gevoelens te koop loopt. Dat zijn dingen die je voor jezelf houdt. Hooguit hoor je wel eens dat het slecht gaat of dat de prijzen te laag zijn.” De jonge boer erkent eveneens dat de onzekerheid van de landbouwprijzen voor stress zorgen. Koolen: “Je moet steeds blijven investeren. Ook al omdat de regels steeds strenger worden. Denk maar aan het probleem van het stikstof of de uitstoot van broeikasgassen. Daar tegenover staat dat de prijzen al tientallen jaren hetzelfde zijn gebleven.”

Wie de lokale landbouwer wil steunen, kan zijn of haar aankopen doen via een buurderij. De zogenaamde ‘korte keten’:

Foto: op de buurderij met (vlnr) buur Karen Maes en boer Sander Koolen

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Fair
05:4021:38 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 3km/h WNW
Humidity: 67%
Pressure: 1015.58mbar
UV index: 0

(advertenties)