Select Page

Rivierenhof gaat het gevecht aan tegen de Japanse duizendknoop

Rivierenhof gaat het gevecht aan tegen de Japanse duizendknoop

Wie gisteren naar Radio 2 luisterde, kon een gesprek van Els Broekman met Arthur De Winter, ploegbaas van de groenwerkers in het Rivierenhof, volgen.

Arthur de Winter was gisterochtend te gast bij het programma ‘Start je dag’ op Radio 2. Hij vertelde over het probleem van de Japanse duizendknoop, een exotische plant die woekert in onze streken. De Japanse duizendknoop is een diepwortelende vaste plant, die bestaat uit een lange holle stengel met zijtakken en grote bladeren eraan. De plant vormt stevige wortelstokken. In de winter sterft de plant bovengronds af. Waar Japanse duizendknoop opduikt, is de soort onverwoestbaar en neemt ze binnen de kortste keren grote oppervlakten in, waaronder geen enkele inheemse soort overleeft. De plant mag niet meer met glyfosaat worden bestreden en dus heeft De Winter en zijn medewerkers een nieuwe bestrijdingsmethode ontwikkeld. Die methode lichtte Arthur de Winter toe op de radio.

“Wij gebruiken twee methodes: intensief maaibeheer en worteldoeken. We putten de plant uit door hem sinds half augustus om de 3 tot 4 weken te maaien”, aldus De Winter. Maar toen de Japanse duizendknoop een nieuw stuk grond nabij de Sterckshoflei inpalmden, werd ook worteldoek gebruikt. De Winter: “Eerst werden de planten volledig gemaaid en vervolgens werden ze ook afgedekt met een biologisch afbreekbare doek, die de stuwing van de wortels moet tegenhouden. Over het doek kwam dan nog eens een zuivere laag aarde.”

Foto boven: een groenwerker is in het Rivierenhof aan het maaien.

Foto onder: Japanse duizendknoop.

Foto helemaal onder: een bewerkt stuk grond.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 5km/h S
Humidity: 79%
Pressure: 1008.47mbar
UV index: 0

(advertenties)