Select Page

Godendrank wordt gebrouwen in een kelder in Deurne

Godendrank wordt gebrouwen in een kelder in Deurne

Een van de weinige medebrouwers in ons land huist in Deurne. En luistert naar de klinkende naam The Blacksmith’s Meadery.

Vandaag staat er een artikel over de honingdrank mede in de Citta, het wekelijkse stadsmagazine van Gazet van Antwerpen. Reporter Ellen Bogaert is op bezoek geweest bij Gert Smet, van opleiding archeoloog en professioneel verbonden als lesgever aan het planetarium van Brussel. Daarnaast is hij medebrouwer. Gert Smet is ook een liefhebber van middeleeuwse re-enactments en het is daar dat hij deze drank leerde kennen. Smet: “Mede is een mengsel van honing, water en gist. Maar door de toegevoegde ingrediënten en de brouwtechnieken krijg je pas een kwaliteitsvolle drank.” Omdat het spul dat op de re-enactments werd geschonken niet altijd van superieure kwaliteit was, besloot de Deurnenaar het zelf te brouwen. Het bleek een schot in de roos. Zijn kelder is de brouwerij maar wegens plaatsgebrek zal hij eerlang verhuizen richting Schilde.

In de reportage vertelt Gert Smets honderduit over de geschiedenis van mede, over de bereiding van de ‘godendrank’ en over de etikettering van de flessen. Na een demonstratie en degustatie trekt hij samen met Ellen Bogaert en fotograaf Walter Saenen naar het centrum van Antwerpen om enkele handelszaken te bezoeken waar de drank wordt geschonken of verkocht. In het artikel bekent Ellen Bogaert ook dat zij, na het proeven van enkele medes, voor de drank is gewonnen.

Bestellen kan o.a. bij de medebrouwer zelf: www.blacksmithsmead.be of bij buurderij Gitschotelhof: www.boerenenburen.be > buurderij Gitschotelhof.

Foto: het artikel in Citta, met links op de foto Gert Smet.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Rain Shower
05:3521:43 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 11km/h SW
Humidity: 85%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)