Select Page

Afbraak sorteerstraatjes is verkwisting van overheidsgeld

Afbraak sorteerstraatjes is verkwisting van overheidsgeld

“Het Antwerpse stadsbestuur wil dit jaar 228 afvalcontainers van een 50-tal sorteerstraatjes afbreken. Kostprijs voor de afbraak van de 228 containers: €240.000. Kostprijs van de aanleg van die 228 containers: 4,45 miljoen euro. Dit is een pure verkwisting van 4,69 miljoen euro overheidsgeld”, zegt gemeenteraadslid Karen Maes (Groen).

Maes gaat verder: “In 2006 begon de stad met de aanleg van de eerste sorteerstraatjes. Vorig jaar bestelde het stadsbestuur een evaluatie. Hieruit bleek dat 65% van de gebruikers twee jaar na de invoering zeer tevreden is over de sorteerstraten. Het gebruiksgemak is een belangrijk voordeel.  Sluikstort rond de sorteerstraatjes is een minpunt. Uit de financiële evaluatie bleek dan weer dat een overschakeling van huis-aan-huis-ophaling naar sorteerstraatjes niet duurder is, maar ook niet echt goedkoper. De aanleg van sorteerstraatjes in dicht bevolkte wijken is het meest efficiënt.”

Toch besliste het college om een 50-tal sorteerstraten af te breken en start alvast met 100 afvalcontainers in 21 straatjes. In Deurne gaat het om de Van Duyststaat en de Venneborglaan. “In plaats van een toekomstgerichte visie op afval, in plaats van optimalisatie en bijsturing van de werking van de sorteerstraatjes en in plaats van het aanpakken van sluikstort, kiest het stadsbestuur voor afbraakpolitiek, verkwisting van overheidsgeld en het terug invoeren van zware vrachtwagens in dichtbevolkte wijken. Dat is niet slim, niet toekomstgericht en allesbehalve kostenefficiënt”, besluit Karen Maes.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
15°
Rain Shower
05:2622:01 CEST
Feels like: 15°C
Wind: 6km/h ESE
Humidity: 91%
Pressure: 1013.55mbar
UV index: 0

(advertenties)