Select Page

Van Deurns Smullerke naar Deurns Mandje

Van Deurns Smullerke naar Deurns Mandje

Districtsraadslid Guy Dirckx (V.B.) heeft het bestuursakkoord voor het district Deurne aandachtig gelezen. Hij merkte op dat het districtsbestuur het koekje ‘Deurns Smullerke’ zou promoten. Het raadslid vraagt zich wel af wanneer dat gaat gebeuren.

Het Deurns Smullerke is een koekje van zanddeeg met een laagje marsepein in de vorm van een blaadje. Het refereert naar de grote parken van het district. Het was het resultaat van een initiatief van het toenmalig districtsbestuur in 2011 om Deurne een eigen gezicht te geven. Winnaar was bakker Hassan Aarab van bakkerij Roché. Negen jaar later gebeurt er niet zo heel veel rond dit koekje, vindt Guy Dirckx: “In het bestuursakkoord onder punt 6.8, Erfgoed en Toerisme, staat het volgende ‘Het Deurns  Smullerke promoten we sterk, naast meerdere lokale producten.’ Tot op heden heeft het districtscollege het Deurns Smullerke niet gepromoot.” Hij stelde dan ook een schriftelijke vraag aan districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA).

Sekeris antwoordt dat Deurne zoveel meer heeft te bieden: “Deurne kent een aantal eigen lokale producten waarvan het Deurns Smullerke wellicht het meest bekend is, maar Deurne telt ook een tweetal micro brouwerijen (Inglorious Brew Star en Gistgeest), een mederij (Blacksmith’s Meadery) , twee koffiebranderijen (Verheyen en De Vlijt) en een chocoladefabrikant (Chocolaterie Carmina). Daarnaast zijn er zeker nog andere lokale specialiteiten zoals Mila’s Sweet Bakery die wat onder de radar zitten.” Het Deurns Smullerke wordt wel degelijk gepromoot, vindt de districtsburgemeester: “Voor 2020 schaffen we 300 blikken dozen en 8 kg kleine smullerkes aan. De blikken dozen worden als geschenk gegeven. De kleine smullerkes worden tijdens recepties op tafel gezet.”

Maar districtsburgemeester Sekeris broedt op een idee: “Naar de toekomst toe zouden we graag een ‘Deurns Mandje’ creëren, een geschenkmandje gevuld met lokale producten dat we kunnen meegeven aan bijvoorbeeld onze jubilarissen of bij andere gelegenheden.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Mostly Cloudy
06:3320:48 CEST
Feels like: 2°C
Wind: 11km/h WNW
Humidity: 75%
Pressure: 1022.69mbar
UV index: 0

(advertenties)