Select Page

Dropzones voor deelbakfietsen

Dropzones voor deelbakfietsen

District Deurne legt momenteel op de kruising van de Plankenbergstraat/ Lundenstraat en vlak voor het CC Deurne (Frans Messingstraat) een dropzone voor deelvoertuigen aan. Districtsraadslid Alain Hoeckx (N-VA) had al eerder opgemerkt dat de wildgroei van deelvoertuigen in de openbare ruimte ook nieuwe uitdagingen meebrengt. Hij stelde dan ook een ‘schriftelijke vraag’ aan het districtsbestuur en kreeg antwoord van districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA)

Hoeckx: “Komen er nog andere dropzones en waar?”

Sekeris: “De dropzones die nu in Deurne worden uitgevoerd, zijn bestemd voor deelbakfietsen. Er zijn reeds 11 locaties goedgekeurd voor dergelijke dropzones in Deurne (zie lijst onderaan artikel). Daar zullen nog bij komen. Bewoners, handelaars en gebruikers mogen plekken voorstellen.

Er zullen ook nog dropzones worden ingericht voor de elektrische deelfietsen van Donkey Republic voor de Antwerpse Vervoerregio. Die locaties zijn nog niet goedgekeurd. (nvdr: het Deense bedrijf Donkey Republic biedt 2000 fietsen aan voor de inwoners van de 32 steden en gemeenten in de Antwerpse Vervoerregio.)”

Hoeckx: “Wat zijn de criteria om zo’n dropzone te voorzien in een bepaalde straat/wijk?”

Sekeris: “De locaties voor de dropzones van deelbakfietsen werden gekozen op basis van een analyse van de globale demografische gegevens van het Antwerps grondgebied, gecombineerd met de resultaten van een poll op Facebook. Op die manier konden de wijken worden geselecteerd waar het potentieel voor deelbakfietsen het grootst is. Het concretiseren van de locaties gebeurt dan op basis van andere factoren: beschikbare ruimte, aanwezigheid van andere mobiliteitsdiensten (Velo, Cambio, OV, …), loop- en zichtlijnen, etc.

De dropzones voor elektrische deelfietsen zullen aan Slimme Schakels/mobipunten worden voorzien. (nvdr: punten met diverse vervoersmogelijkheden waarbij de overstap naar verschillende vervoersmodi zo laagdrempelig mogelijk is.)”

Hoeckx: “Is de gebruiker verplicht om het deelvoertuig in de afgebakende dropzone te plaatsen? Zijn er sancties indien men dit niet doet?”

Sekeris: “Alle deelsteps of -bromfietsen in Antwerpen zijn vandaag zuiver ‘free floating’. Het gebruik van dropzones is dus aangeraden, maar niet verplicht. De elektrische deelfietsen van de Vervoerregio moeten in één van de dropzones worden achtergelaten (back-to-many systeem), maar het is wel mogelijk om ze daarbuiten te plaatsen. Dat kost de gebruiker dan 5 EUR aan Donkey Republic. De deelbakfietsen moeten in dezelfde dropzone worden teruggezet (back-to-one systeem). De app maakt het onmogelijk om de fiets daarbuiten af te sluiten.”

De geplande dropzones voor deelbakfietsen

 1. Lundenstraat 49
 2. Thibautstraat 19
 3. Van Erstenstraat 138
 4. Plankenbergstraat 75
 5. Frans Messingstraat 26
 6. Antoon Van Den Bosschelaan 101
 7. Tweegezusterslaan 30
 8. Van Steenlandstraat 16
 9. Knyffstraat 2
 10. Kreglingerstraat 1
 11. Baron Leroystraat 100

Foto boven: dropzone voor een deelbakfiets

Foto onder: voor deelsteps zijn er geen verplichte dropzones

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 14km/h W
Humidity: 84%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)