Select Page

Meer water in domein Ertbrugge, minder overstromingen in de buurt

Meer water in domein Ertbrugge, minder overstromingen in de buurt

Het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos en de vzw GruunRant, voerden gisteren een terreinbezoek uit in het domein Ertbrugge. Het was de bedoeling om na te gaan of het water van de beken, die momenteel in de riolering uitkomen, veilig op bepaalde stukken van het beschermde landschap kan worden opgevangen.

Paul Lermytte, voorzitter van GruunRant, geeft meer uitleg: “Het grondwater op Ertbrugge staat historisch laag, de slotgrachten van de kastelen Ertbrugge en Zwarte Arend, bevatten amper water. Als we de Kruyningenloop en een andere beek zouden kunnen ontkoppelen van de riolering, slaan we twee vliegen in een klap”. Door het water vast te houden kan het langzaam in de grond sijpelen waardoor de grondwatertafel wordt aangevuld. Wat beter is voor planten en dieren, zeker in het kader van de klimaatopwarming. Lermytte voegt er nog aan toe: “In Vlaanderen is er een tekort aan natuur, maar zeker ook aan natte natuur, met haar eigen fauna en Flora.” Er is nog een tweede belangrijk effect. Lermytte: “Bij zware regenval lopen de kelders op de Schotensesteenweg vol rioolwater. Door minder water in de riolering te dumpen, hopen we tevens dit leed te kunnen voorkomen of te verminderen.”

Een slotgracht met water

De voorzitter van Gruunrant verwijst naar de afbraak van de bekende taverne de Kaasboerin, en de daaropvolgende bouwwerkzaamheden. Lermytte: “We overtuigden de aannemer om het pompwater op de werf niet zinloos in de riolering te laten lopen, maar in een afgedamde Kruyningenloop te pompen. En plots stond de slotgracht van Ertbrugge vol water. Nu zal er meer wetenschappelijk gewerkt worden. Er komen op diverse plekken meetpunten, zodat de situatie doorlopend kan worden gemonitord.”

Volgens Paul Lermytte zal er speciale aandacht worden besteed aan de oude bossen en aan de voorjaarsbloeiers, die niet goed tegen gewijzigde waterstand kunnen. Maar die wel zullen profiteren van het gestegen grondwaterpeil. Lermytte: “Een volledig hydrografisch onderzoek wordt gepland in het kader van het Landschapsbeheersplan. Dit wordt dus eigenlijk een proefopstelling.” Hij besluit: “En zo wordt Ertbrugge weer een stukje diverser.”

(Foto: Mooisvanme.blogspot.com)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Showers in the Vicinity
06:3720:45 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 21km/h WSW
Humidity: 94%
Pressure: 1011.51mbar
UV index: 0

(advertenties)