Select Page

Dirk Van Duppen is overleden

Dirk Van Duppen is overleden

Gisteravond is in bijzijn van zijn familie, dokter en politicus Dirk Van Duppen overleden. De dokter leed aan pancreaskanker.

Van Duppen is geboren in 1952 in Gierle, een dorpje in de Kempen. Hij groeit op in de nadagen van de sociale omwenteling van mei ’68. Na de humaniora en gedreven door zijn sociale inzet gaat Van Duppen in een fabriek werken. Pas na zijn legerdienst besluit hij om verder te studeren als arts. Na een verblijf van twee jaren in een Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon, komt hij naar Deurne waar hij als arts van ‘Geneeskunde voor het Volk’ het wijkgezondheidscentrum De Bres uitbouwt. Dokter Van Duppen zal ook in de districtsraad zetelen voor de Partij van de Arbeid. Daarna wordt hij eveneens lid van de OCMW-raad en van de gemeenteraad van Antwerpen.

Tijdens zijn engagement botst Van Duppen op enkele belangrijke problemen. Hij merkt hoe patiënten met cholesterolklachten veel geld voor medicijnen moeten betalen. Van Duppen verdiept zich in de zaak en merkt hoe de prijzen buitenproportioneel worden opgedreven. Zijn strijd met ‘Big Pharma’ zal leiden tot het Kiwi-model en een gedeeltelijke openbare aanbesteding van medicijnen. En dan is er het veelvuldig gebruik van ‘puffers’ door kinderen. Dat brengt de dokter bij het fijnstof en tot verzet tegen de Lange Wapper. Zijn grootste wapenfeit, vindt hijzelf, is dat hij heeft kunnen voorkomen dat gezinnen nog worden afgesloten van het waternet.

Gazet van Deurne betuigt haar medeleven aan de familie en vrienden van Dirk Van Duppen.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Rain Shower
05:3521:43 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 11km/h SW
Humidity: 85%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)