Select Page

Deurne heeft een sterke band met Nepal

Deurne heeft een sterke band met Nepal

In bib Couwelaar verzamelde een groep mensen van wie de origine hoog, heel hoog in de bergen ligt. Het zijn mensen van Nepalese afkomst, een land in het Himalaya gebergte, het dak van de wereld. De groep was afgezakt naar de bib voor een computerles. Voor ze begonnen maakten ze even tijd om te praten met Gazet van Deurne.

In Deurne wonen ongeveer 400 Nepalezen, hoofdzakelijk mensen die de burgeroorlog die in hun land woedde van  1996 tot 2006, zijn ontvlucht. Ze hebben hun land de rug toegekeerd om een nieuwe toekomst op te bouwen voor henzelf en hun kinderen. Balendra Gurung, voormalige voorzitter van de vereniging Tamu Samaj, benadrukt dat de Nepalezen zich ten volle willen integreren in hun nieuwe land. Gurung: “Wij zijn stuk voor stuk harde werkers die hoofdzakelijk in de Horeca werken. Sommigen hebben een restaurant en dat kan zowel een Nepalees restaurant als een Japanse sushi zaak als een Belgisch frituur zijn. Anderen werken in zowel dag- als nachtwinkels. Ook onze kinderen studeren hard en halen schitterende cijfers op de school. Twee jongeren studeerden al af als ingenieur.”

Tijdens de computerles in bibliotheek Couwelaar, die officieel werd afgetrapt door huidig voorzitter van Tamu Samaj, Nanda Kumri Gurung, krijgen de deelnemers basiscursus computertechniek, grafische vormgeving en webdesign. Lesgever is Tej Bahadur Nepali, een man met 22 jaar computerervaring op de teller. De opleiding loopt tot de zomervakantie. Secretaris van Tam Samaj Anita Ghale, onderstreept het belang van deze training: “Ik ben ervan overtuigd dat een dergelijke cursus de Nepalese gemeenschap zal helpen om nog beter in de Belgische samenleving te integreren.”

De Nepalezen hebben een band met België die verder reikt dan 1996. Balendra Gurung zegt het met heel veel respect: “Tijdens de Eerste Wereldoorlog, tussen 1914 en 1918, hebben meer dan 1500 mensen uit Nepal hun leven opgeofferd in Ieper.” En dan voegt hij er aan toe: “Nu het land weer vrede kent, moet je er zeker eens op vakantie gaan. Het is een onvergetelijke ervaring.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
17°
Mostly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 17°C
Wind: 11km/h WNW
Humidity: 70%
Pressure: 1015.24mbar
UV index: 1

(advertenties)