Select Page

Kunst op de markt

Kunst op de markt

Wie al eens over de markt van de Drakenhoflaan-Gitschotellei wandelt, botst daar op een kunstproject.

Niet iedereen die op de markt voorbij de kraam van Tasca mobiel wandelt, beseft dat dit een uitloper is van een kunstproject. Standhouder André Catalẫo is geen volbloed marktkramer maar is in de eerste plaats een kunstenaar. De beminnelijke man van Portugese origine is een kunstschilder maar enkele jaren geleden wilde hij iets doen rond de Tasca cultuur van zijn geboorteland. Catalẫo: “Tasca is de ziel van de Portugese cultuur, alhoewel het ook bestaat in Spanje. Het zijn kleine tavernes, vaak niet meer dan een kamer in een woonhuis waar je een glas kan drinken. En waar de waard(in) lekkere traditionele snacks maakt. Er hangt vaak een sfeer van een gemeenschapsgevoelen.” 

De moderne tijd verdringt tradities

Die Tasca cultuur dreigt echter te verdwijnen door de moderniteit. Catalẫo: “Steeds meer dringt de regelgeving zich op. De kleine tavernes voldoen niet aan de reglementen van veiligheid en gezondheid, het eten wordt niet voldoende koel bewaard of niet in de voorgeschreven verpakking, enz… Ze zijn vaak ook te klein om de nodige investeringen te doen en dus zijn ze gedoemd om van de kaart te verdwijnen. Maar samen met deze Tasca’s verdwijnt ook het gemeenschapsleven dat zich hier afspeelt.” Daarom begon hij met opstellingen: een replica van een Tasca met de ‘belotta’ , een hamsoort gepresenteerd in de vorm van een varkenspoot, op de toonbank. Op een tafel liggen poëziebundels van onder meer de bekende dichter Pessoa. Hij leest dan voor uit de bundels en soms zingt hij. Catalẫo: “Weet je dat de fado ontstaan is in de Tasca’s?” 

Kunst wordt dagelijkse bezigheid

De Tasca Mobiel is dan ook een rechtstreeks gevolg van zijn project rond deze typische tavernes. Catalẫo: “We wilden ook de producten die in de Tasca’s worden aangeboden aan de bezoekers offreren. Ondertussen is dit een voltijdse bezigheid geworden en verkopen wij onze snacks op een aantal markten.” Alles wordt steeds vers, met de hand door André Catalẫo en en zijn vrouw Lara Dhondt met veel zorg bereid, tot het bladerdeeg en brokkeldeeg toe. Met behulp van heerlijke ambachtelijke pasteis de nata, verschillende empadas en verse sardienenpaté brengen ze de Portugese cultuur in Antwerpen. Ook op de markt staat er enkele stoelen rond een tafeltje waarop een of andere dichtbundel ligt. Je kan er even verpozen met een koffietje en een pastei de nata. Die pastei de nata is een gebakje dat je tegenwoordig in de hipste koffiebars over de hele wereld krijgt voorgeschoteld. “Die zijn dan wel industrieel vervaardigd,” verklapt Catalẫo, “Op de markt krijg je de ambachtelijk gemaakte versie.”

Wie graag eens wil proeven kan eveneens terecht bij buurderij Gitschotelhof: www.boerenenburen.be > buurderij Gitschotelhof

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Fair
05:4021:38 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 3km/h WNW
Humidity: 67%
Pressure: 1015.58mbar
UV index: 0

(advertenties)