Select Page

Leefbaarheid en veiligheid in Deurne Noord

Leefbaarheid en veiligheid in Deurne Noord

De raadsleden van Groen diende tijdens vorige zitting van de districtsraad een voorstel tot motie in. Het onderwerp was ‘leefbaarheid en veiligheid in Deurne Noord’.

Een inwoner van Deurne kroop in zijn pen en schreef naar alle gemeenteraadsleden van de stad Antwerpen om hun aandacht te vestigen op de samenlevingsproblemen in Deurne Noord. De Deurnese districtsraadsleden zijn niet blind voor de problemen in het noorden van het district en gaven gevolg aan het schrijven van deze bezorgde burger. Elke Van Severen, fractieleidster van Groen in de districtsraad: “Deurne-Noord is niet enkel het decor voor bommen, granaten en vuurwerkincidenten. Ook sluikstort en zwerfvuil, vandalisme, gebrek aan onderhoud,… halen de leefbaarheid verder naar beneden. Toch zijn initiatieven als Buurt aan de Beurt teruggeschroefd en blijven meldingen van bewoners onbeantwoord. Buurtbewoners vragen zich af waar het beleid blijft in hun wijk en voelen zich in de steek gelaten.

‘Het district zet al langer in op het versterken van de sociale cohesie in Deurne-Noord’, voegt Karen Maes (Groen), voormalig districtsschepen in Deurne en vandaag gemeenteraadslid in Antwerpen er aan toe. ‘Maar positieve initiatieven als Cinema Rix kunnen niet tot hun recht komen als men vanuit de stad onvoldoende zichtbaar is rond de algemene leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Die staat vandaag stevig onder druk, waardoor de inspanningen op alle terreinen dringend opgevoerd moeten worden.’

Elke Van Severen vervolgt: ‘Met een motie wilden we afgelopen districtsraad daarom een duidelijk signaal geven aan de stad: rol zo snel mogelijk een brede wijkaanpak uit, liever vandaag dan morgen. Dat na de gebeurtenissen in de Lakborslei een buurtvergadering georganiseerd werd door de burgemeester, vinden we een goede zaak. Bewoners maximaal informeren, meldingen en patrimoniumonderhoud snel opvolgen, een verhoogde aanwezigheid en aanspreekbaarheid in het buurttoezicht moeten de standaard worden.’

Karen Maes besluit: ‘Vanaf februari zou in Deurne-Noord een stadsmarinier aan de slag gaan. We hopen met nadruk dat deze samen met alle andere diensten gaat voor een integrale aanpak, waarbij vooral ook de bewoners hun noden en vragen beantwoord zien. Want daar wringt vandaag het schoentje: het werk van beleid en diensten is te weinig voel- en zichtbaar in de wijk. De stadsmarinier kan hierin verandering brengen.”

De motie van Groen in de districtsraad werd gesteund door Groen zelf en PVDA. N-VA, sp.a, O-VLD en V.B. stemden tegen. CD&V was afwezig.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

2 Comments

  1. Henderix

    De 2 meest wereldvreemde partijen stemden tegen waarom is dat nu geen verrassing . Hun hand openhouden om belastinggeld te ontvangen daar stemmen ze niet tegen maar als het er omgaat de mensen die deze belastingen betalen te helpen (wat hun taak is wat zitten ze daar anders te doen ) worden ze mollenblind .En ja aan VB. het is hier in Deurne Noord een multiculturele samenleving als het u niet aanstaat stop dan met schijnheilige te spelen en vertrek ui Deurne . Nog een kleine nota voor groen die granaten ontploffen ook in Deurne Zuid dus stop met mensen te intimideren juffrouw Van Severen vraag het maar eens aan uw en onze Burgemeester ze ontploffen zelfs voor zijn deur .

    Reply
  2. MArgreet Van Harn

    Vroeger kuisten mensen zelf voor hun deur, zetten het huisvuil correct buiten en was er van sluikstort geen sprake. Als de wijkagent iets zei of een opmerking gaf werd er naar geluisterd en sociale controle onder de buren deed de rest. Buren hielpen elkaar als er iets gebeurde of iemand wat op de sukkel was, men had respect voor elkaar en voor elkaars eigendom. De sociale cohesie was sterk en al was het zeker niet allemaal koek en ei, een hele reeks problemen van nu bestonden toen niet. Tegenwoordig heerst enkel doorgedreven individualisme, lees egoisme en ‘m’en foutisme’ voor al de rest. Buurtwerkers, straathoekwerkers, sociale regisseurs, wijkteams, ze zijn meer de oorzaak van het probleem dan een oplossing. Hun luisterend oor en begripvolle houding, de fluwelen en sociale aanpak (want we willen vooral niet stigmatiseren of een probleem ui) staat haaks op wat eigenlijk nodig is en wat destijds steevast hielp; de spreekwoordelijke shot onder de kont.

    Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain
05:2622:01 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 11km/h N
Humidity: 92%
Pressure: 1012.87mbar
UV index: 0

(advertenties)