Select Page

Slim omgaan met het hemelwater

Slim omgaan met het hemelwater

Klimplant, wat staat voor klimaatplatform Antwerpen, is een burgerbeweging die werkt aan een beter klimaatbeleid. Maar wel op gewone mensenmaat. Kortom, een beweging voor actieve positieve doeners die zelf aan de slag willen met klimaatprojecten.

Gisteren was zaal Kriekenhof volgelopen met bewoners van de buurten Kriekenhof en Boekenberg-Unitas. Zij waren door Klimplant uitgenodigd om samen na te denken hoe slimmer met het hemelwater om te gaan. Lien Engels, projectleider Waterprojecten bij de stad Antwerpen gaf eerst een overzicht: “Ons klimaat is wereldwijd aan het veranderen. Er zal op kortere periodes meer regen vallen. Daarnaast zullen er lange periodes van droogte zijn, waardoor er minder water in de grond zit. Dus moeten er andere manieren zijn om water op te vangen of sterk vertraagd af te voeren. Daarvoor ontwierp de stad een Waterplan. Er is een systeem uitgewerkt om regen op te vangen en zoveel mogelijk in de grond te laten indringen of vertraagd af te voeren. Dat begint op privéterrein en gaat verder op het publieke domein. Het zogenaamde cascadesysteem.”

Zelf ingrepen uitvoeren

Marlies Lenaerts, projectregisseur bij Klimplant, ging verder: “Ongeveer 20 tot 25% van onze leefruimte is openbaar domein. De rest is privé. Wij willen ons concentreren op die privé ruimte en samen met de bewoners van buurten kijken hoe we zelf gezamenlijke acties kunnen ondernemen.” Dan was het aan de aanwezigen om na te gaan wat zij als realistische ingrepen zagen om beter om te springen met het regenwater, al dan niet met hun buren. Uit de bus kwamen het vervangen van opritten en betegelde voortuinen door grastegels, groendaken aanleggen, regenpijpen ontkoppelen van het riool en het water in de tuin in de grond laten penetreren en het planten van bomen in de tuinen. De deelnemers aan de activiteit keken wel naar Klimplant om die acties te faciliteren.

Ingrepen hier helpen ook andere buurten tegen wateroverlast

Onder de aanwezige bewoners was ook districtsraadslid Mathijs Post (Groen). “Een mooi plan,” zei hij: “Maar er is nog een lange weg te gaan om het concreet te maken. Ik ben er wel van overtuigd dat als wij hier in deze twee buurten de juiste interventie kunnen doen, dit zal helpen om de lagergelegen buurt Morckhoven te vrijwaren van wateroverlast. Omdat onze buurten iets hoger liggen, stroomt het regenwater naar daar.”

Foto boven: Lien Engels licht het Waterplan van de stad Antwerpen toe

Foto onder: de aanwezigen discuteren in groepjes over mogelijke acties in hun buurt

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 64%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 2

(advertenties)