Select Page

Geen betrokkenheid van de buurt bij ontwikkeling van Silsburg

Geen betrokkenheid van de buurt bij ontwikkeling van Silsburg

“Het gebied Silsburg is in ontwikkeling maar de buurt wordt hier niet bij betrokken.” Aan het woord is districtsraadslid Giulina Chirinos (Groen). Zij interpelleerde hierover het districtsbestuur.

“Enkele jaren gelden werd beslist dat er een RUP zou worden opgesteld voor het gebied Silsburg. Het zou een mix worden van open ruimte, groen, stadslandbouw en bebouwingen. Tijdens de vorige legislatuur werd er een participatietraject beloofd. Er vonden drie overlegmomenten met buurtbewoners plaats, alle drie in 2016. Dan werd het stil ondanks dat het dossier verder loopt.” aldus het groene raadslid. Chirinos gaat verder: “Onlangs hebben de mensen uit de samentuin op Silsburg zelf contact gezocht met de districtsschepenen Van Acker (N-VA) en Lorent (O-VLD). En ik heb gehoord dat ze ontmoetingen organiseren met de verschillende stakeholders waaronder stadsschepen voor o.m. volkstuinen Tom Meeuws (Vooruit). Dit is niet wat wij onder buurtparticipatie verstaan. Volgens stadsschepen voor ruimtelijke ordening, Annick De Ridder (N-VA), ligt de verantwoordelijkheid om participatiemomenten met de buurt te organiseren bij de projectontwikkelaar. Wij zien hier echter een faciliterende rol voor het niveau dat het dichtst bij de mensen staat, namelijk het district.”

Geen masterplan

Giuliana Chirinos had dan ook enkele vragen voor het districtsbestuur: “Volgens de projectontwikkelaar is er al een plan in de maak. Wordt dat bekend gemaakt aan de buurt? Wat blijft er over van het uitgangspunt van het masterplan Silsburg om een mix te maken van open ruimte, groen, stadslandbouw en bebouwingen? Wat blijft er over van het advies dat de districtsraad deed over dit gebied? Onder andere: trage wegen behouden en omwonenden betrekken? En wat met de samentuin? Districtsschepen voor publieke ruimte Freddy Lorent gaf antwoorden. Hij wees erop dat het gebied woonuitbreidingszone is. Lorent: “Het was de bedoeling om een RUP op te stellen maar omdat er zoveel betrokken eigenaars zijn is dat niet gelukt. Met als gevolg dat er ook geen masterplan voor dit gebied is uitgewerkt. Er zijn momenteel drie grote percelen die worden ontwikkeld.” Volgens de schepen zou AG Vespa nog een poging ondernemen om de andere eigenaars bijeen te brengen om nog een RUP te kunnen opstellen.

Geen participatie

De schepen gaf ook toe dat er geen ruimte is voorzien voor een samentuin maar hij suggereerde de tuinders om aan te kloppen bij de stad Antwerpen die nog een stuk grond naast Fort III heeft liggen. En hij beloofde ook dat het district zou blijven toekijken op trage wegen, wadi’s, enz… Raadslid Chirinos kreeg het laatste woord: “Ik hoor niets over de betrokkenheid van de buurt. En dat betreur ik want er is nood aan informatie voor en participatie van de brede omgeving.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 64%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 2

(advertenties)