Select Page

Vandaag is het nieuwjaar bij de Imazighen

Vandaag is het nieuwjaar bij de Imazighen

Vandaag begint het nieuwe jaar, tenminste als je er de jaartelling van de Imazighen op na houdt. In dat geval zit je nu in het jaar 2967.

De Imazighen, of Berbers, hebben een beschaving die ouder is dan de beschaving die wij hier kennen. Er ontstond al vroeg een Amazigh-beschaving in Noord-Afrika, er zijn sporen gevonden die wijzen op een Amazighisch cultuur van voor 2400 voor Christus. Het leefgebied reikte in het begin van onze jaartelling van de Atlantische oceaan tot aan Egypte. Een bekende Berber is Augustinus, theoloog, filosoof en kerkvader. De Imazighen hebben ook een jaartelling die veel verder reikt dan de hier bij ons gangbare.

Op de facebookpagina ‘Wij zijn Imazighen’ staat iets meer uitleg hierover: “Het Amazighse nieuwjaar begon na de overwinning van de Imazighen op de Egyptische Farao’s, toen de Amazighse koning Chichong aan de macht was. De oorlog is ontstaan na de aanval van de Farao’s op de Imazighen om de macht in Noord-Afrika te krijgen. Deze oorlog heeft lang geduurd en zorgde voor een keerpunt. Vanaf Chichong waren de volgende vijf Imazighengeneraties aan de macht in Egypte. Na de overwinning werd ieder jaar feest gevierd op de dag van de overwinning en werd meteen begonnen met de jaartelling.”

Gazet van Deurne wenst al de Imazighen die in Deurne wonen een voorspoedig nieuwjaar.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h WNW
Humidity: 86%
Pressure: 1018.29mbar
UV index: 1

(advertenties)