We verbruiken meer dan we aanmaken
Gisteren was het ‘Earth Overshoot Day’. Dat wil zeggen, de dag dat wij ons jaarlijks grondstoffenverbruik overschrijden.
Gisteren hebben wij de grondstoffen verbruikt die de aarde in de loop van 2018 kan vernieuwen. We teren bijgevolg op de reserves. En dat kunnen we zolang tot alles op is. Volgens berekeningen van de onafhankelijke denktank Global Footprint Network overschreden wij voor de eerste keer in de geschiedenis het jaarlijks geproduceerde grondstoffenverbruik in 1970. Dat was toen op 29 december. En sindsdien schuift die datum steeds weer iets meer naar voor. Eigenlijk verkwanselen wij de ecologische herstelcapaciteit van de wereld.
Wij zouden massaal moeten overstappen naar een circulaire economie op basis van recyclage en hergebruik, herdenken van het leven in de stad, herbebossen, groene mobiliteit stimuleren en groene gewoontes fiscaal belonen. Maar we moeten niet alleen naar onze overheden kijken. Volgens WWF (Worldwide Fund for Nature) kunnen wij er zelf heel veel aan doen om deze datum terug te dringen:
- Onze CO2 uitstoot verminderen door bijvoorbeeld meer te fietsen of over te schakelen op groene stroom
- Energiezuinige maatregelen in onze woning toepassen
- Lokaal geteeld voedsel kopen, bijvoorbeeld bij de Buurderij
- Minder voedsel verspillen, restjes hergebruiken
- Meer groenten eten en minder vlees
- En laat die boom in de tuin staan
Ook het district kan een bijdrage leveren:
- Groene mobiliteit aansporen
- Aanplanten van bomen
- Recuperatie van materialen stimuleren
Maar, zo zegt Global Footprint Network, eigenlijk moeten wij niet meer praten over wat we zouden moeten doen. We moeten het gewoonweg doen.
Recente reacties