Select Page

Drie redenen om je eten op de buurderij te bestellen

Drie redenen om je eten op de buurderij te bestellen

Er beweegt veel in Deurne op het vlak van voeding. Deze week opende afvalarme bio buurtwinkel Rico Lab de deuren en volgende week woensdag geeft Buurderij Cinema Rix de aftrap.

Gazet van Deurne wilde graag van de buurderijverantwoordelijke van Buurderij Cinema Rix enkele goede reden horen waarom wij massaal moeten aansluiten bij de buurderij. Nog voor de vraag was gesteld, hadden we al een antwoord. En dat is niet verwonderlijk, want wie ondergetekende kent, weet dan ook dat hij verschillende petten draagt.

Reden 1: steun aan de familiale boer en ambachtelijke producent

Door deelname aan een buurderij koop je voedingsproducten en ambachtelijk gemaakte producten rechtstreeks bij de producent. Het geld dat je besteedt aan voeding gaat naar de maker ervan. Voor vele familiale landbouwers is dit een wereld van verschil. Want vaak worden zij meegezogen in een systeem waarin zij steeds weer moeten investeren maar waar grote concerns zo op de prijs drukken dat zij in financiële problemen geraken. Met faillissement en zelfs zelfmoord als gevolg.

De vrijgekomen plaats wordt ingenomen door ‘agrarische fabrieken’ die goedkoop kunnen leveren. Daardoor moeten ze wel illegale arbeid inzetten en roofbouw op de natuur plegen.

Reden 2: kwaliteitsvol eten op je bord

Als je voedsel komt van een boer die je kent en waarvan je zijn productiewijze kunt controleren, ben je ook zeker wat er uiteindelijk op jouw bord beland. Op de buurderij ontmoet je de boeren en kan je met hen in gesprek gaan. Je kan hen vragen stellen over de landbouw in het algemeen en hun producten in het bijzonder. Je kan met hen de discussie aangaan over maatregelen om de klimaatverstoring aan te pakken, om pesticiden zoveel mogelijk te weren, verpakkingsmaterialen te minderen, enz…

Door het systeem van de Korte Keten krijg je ook verse producten. Zeker bij de groente valt dit op als je na een week je koelkast opent.

Reden 3: een vuist naar de grote concerns

Hoe meer mensen aansluiten bij een buurderij hoe meer druk er op de grote concerns als Carrefour, Aldi of Lidl wordt gezet om de zaken anders aan te pakken. Goedele Vrints werkt als landbouweconome op het ministerie van landbouw. Zij is buur op Buurderij Gitschotelhof. Goedele heeft gezien hoe sinds Boeren en Buren in België overal buurderijen start, de concerns meer aandacht besteden aan de Korte Keten. Niet dat alles plotseling anders wordt. Maar de buurderijen wegen wel op het huidige beleid.

Bonus: korting op eerst aankoop

Bij een eerste aankoop in het netwerk van Boeren en Buren kan je een korting krijgen van 5 euro! Als je hiervan gebruik wil maken, bestel je eerst je producten. Bij betaling verschijnt dan ‘Bedrag van de bestelling’. Daaronder staat dan de melding ‘een cadeau-code ingeven’. Als je daarop klikt, krijg je ‘activatie van je buurderij-bon’. Vul daar de negen tekens van de opgegeven code in: 7HJMJBSFX.

Meer info: https://boerenenburen.be/nl-BE/assemblies/8128 Bestellen kan tot maandagnacht.

(Foto: rudis.be)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain
05:2622:01 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 11km/h N
Humidity: 92%
Pressure: 1012.87mbar
UV index: 0

(advertenties)