Select Page

Lokaal. Afvalarm. Biologisch.

Lokaal. Afvalarm. Biologisch.

Op het Cogelsplein werd maandag het feest van Driekoningen even herleid tot DRICOningen. Want die dag opende Rico Lab de deuren.

“Het initiatief is begonnen met een idee om een verpakkingsarme winkel te openen. Maar gaandeweg evolueerde dit tot een winkel waar producten worden aangeboden die lokaal zijn geteeld of ambachtelijk zijn gemaakt.” aldus Mathias Van Steenbergen die samen met zijn vrouw Vera Verhaert Rico Lab uit de grond stampten. Mathias had een job in Bar Leon en Vera werkte als biologe aan de universiteit van Antwerpen. Zij kregen versterking van Ruth Vanreusel, die tot voor kort bij De Roma maatschappelijke evenementen organiseerde: “Ik heb daar onder meer Buurderij Roma mee opgezet.” Haar ervaring hierbij zal goed van pas komen want in Rico Lab zullen ook workshops worden ingericht. Ruth: “Dat kan gaan over fermenteren of pizza’s bakken of over hoe zelf zeep te maken. Op het einde van de maand geven we een workshop over ‘de voorraadkast’. Daarin wordt verteld wat niet mag ontbreken in je voorraadkast en geeft de lesgeefster een kookdemo van basisbereidingen van granen, peulvruchten en pitten.”

Coöperatieve buurtwinkel

Uit het initiële idee van het verminderen van verpakking groeide gaandeweg ook het voorstel om van de winkel eveneens een ontmoetingsplek te maken waar buren elkaar kunnen ontmoeten bij een koffie, thee of een sapje. Of waar consumenten en boeren in contact gaan met elkaar. Er staan tafeltjes en op de grote binnenkoer kan bij mooi weer een terras worden gezet. Mathias: “Daarom ook dat wij opteren om een coöperatieve buurtwinkel te zijn, die streeft naar transparantie en eerlijke prijzen voor producent en consument, zonder winst als hoogste doel. En waar de klanten mee de richting kunnen bepalen.”

Grof

In de winkel vind je lokaal geteelde groenten en fruit, producten in bulk, Belgische kazen, verse spreads en noem maar op. Maar Rico werkt ook samen met bakkerij Grof. Bakkerin Marjon Willems verhuist vanuit de Provinciestraat in Antwerpen naar het Cogelsplein in Deurne en zal vanaf nu haar ‘desembrood’ achteraan in de winkel bakken en verkopen.

Cogelsplein 26 , Deurne. Open van maandag t/m zaterdag. https://ricolab.be/

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Mostly Cloudy
06:3320:48 CEST
Feels like: 1°C
Wind: 16km/h NW
Humidity: 77%
Pressure: 1023.03mbar
UV index: 0

(advertenties)