Select Page

Deurnenaar maakt een gelauwerde documentaire

Deurnenaar maakt een gelauwerde documentaire

Deurnenaar Neel Cockx zit al jaren in de filmbusiness als monteur. Dit jaar maakte hij met de documentaire Kamikaze zijn debuut als regisseur.

“Philippe Vandenberg was een internationaal gewaardeerde schilder. Hij was eveneens een begenadigd schrijver. Maar hij was ook een getormenteerde ziel. Vandenberg kende verschillende periodes in zijn leven en kreeg hiervoor ook internationale erkenning. Om die dan weer af te breken en een nieuwe richting in te slagen. De man voelde zichzelf gevangen in het leven en schilderen was een remedie. Tot hij 10 jaar geleden een einde maakte aan zijn leven.” Zo vat Neel Cockx het leven van Philippe Vandenberg samen, de kunstenaar die centraal staat in zijn documentaire. Hij heeft de schilder enkele malen ontmoet, omdat hij bevriend was met zijn zoon Guillaume, die samen met hem kunsthumaniora volgde. Cockx: “De dood van zijn vader volgde ongeveer een maand later op het overlijden van mijn moeder. We worstelden toen met dezelfde gevoelens. Ik was ook erg onder de indruk van de getuigenissen die tijdens de begrafenisceremonie werden gehouden en wilde, mede op vraag van mijn vriend, een film over de kunstenaar maken. Ik vond echter geen financiering hiervoor.”

Een wandeling doorheen het atelier en het leven van de schilder

Als de Hamburger Kunsthalle besluit een retrospectieve tentoonstelling te wijden aan Philippe Vandenberg, zal er ook een documentaire over de kunstenaar worden gemaakt. Het scenario dat Neel Cockx al had geschreven voor zijn film indertijd, wordt aangepast. En zo komt Kamikaze tot stand. Cockx: “De familie heeft het atelier van Philippe al die jaren behouden en heeft dit jaar deze plek terug opengesteld. Kamikaze is een lange take genomen in dat atelier, langsheen schilderijen en schilderattributen. Ondertussen zie je ook foto’s van Philippe en archiefbeelden van vroeger. En een voice-over vertelt een verhaal gebaseerd op teksten van de kunstenaar zelf.” Kamikaze is een succes en wordt door verschillende festivals wereldwijd geselecteerd. Op het Short Film festival van Granada (Spanje) haalt de documentaire zelfs een prijs. En Canvas heeft de film aangekocht en zal hem eerlang uitzenden.

Ontmoetingsmoment voor filmliefhebbers

Mensen uit Deurne hoeven niet zo lang te wachten om Kamikaze te bekijken. Op 21 december om 11 u organiseert de cultuurraad van Deurne een ontmoetingsmoment rond het thema Film waarop zowel filmmakers als cinefielen worden uitgenodigd. Op dit event zal Neel Cockx zijn prachtige docu vertonen. In de namiddag heeft het Press Record festival voor jonge filmmakers plaats. De toegang is gratis maar je moet je wel op voorhand inschrijven: cultuurantenne.deurne@antwerpen.be

Foto: Neel Cockx, met op het scherm de foto van Philippe Vandenberg

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Partly Cloudy
06:3520:47 CEST
Feels like: 6°C
Wind: 23km/h NW
Humidity: 74%
Pressure: 1023.71mbar
UV index: 1

(advertenties)