Select Page

Deurne wil van Sint-Fredeganduskerkhof een begraafpark op z’n Engels maken

Deurne wil van Sint-Fredeganduskerkhof een begraafpark op z’n Engels maken

Het district Deurne heeft grootse plannen met het Sint-Fredeganduskerkhof. Sint-Fredegandus is een begraafpark omdat er niemand meer wordt begraven en waar mensen die stilte en rust zoeken, mogen vertoeven.

Het Sint-Fredeganduskerkhof is een begraafplaats met een uniek karakter. Het Père Lachaise van Antwerpen, waar naast de Deurnese burgemeesters en notabelen, ook bekende personen begraven liggen. Zoals Ivan Maquinay, één van de stichters van Esso. Of Jan De Laet, de laatste man die ooit geduelleerd heeft in de Wetstraat. Of nog: Constance Teichmann, de Engel van Antwerpen, en Maria Baers, stichter van de Vrouwengilde, nu Femma. Voor dat gedeelte wordt een nieuw beheerplan opgemaakt.

Beheerplan

“Vandaag kunnen we maar beperkte middelen (€50.000) inzetten voor de restauratie van het geklasseerde gedeelte”, zegt districtsburgemeester Tjerk Sekeris(N-VA), “maar met een beheerplan kunnen wij een beroep doen op middelen van Vlaanderen”. Voor het niet-geklasseerde gedeelte heeft het district vandaag opdracht gegeven om te onderzoeken hoe het begraafpark meer toegankelijk kan worden gemaakt voor inwoners en passanten.

De mosterd halen in Engeland

“In het Verenigd Koninkrijk bestaan daar een aantal geslaagde voorbeelden van”, zegt Sekeris. Wij zouden bijvoorbeeld alle grafstenen kunnen verwijderen die geen historische waarde hebben en alle graven die niet meer bezocht worden”. Het district zou een betere en aantrekkelijkere doorsteek kunnen creëren tussen Bibliotheek  Couwelaar  en de Lakborslei. Of, en dat is een oude droom van het district, tussen de Frank Craeybeckxlaan en de Lakborslei. De districtsburgemeester besluit: “Heel wat mensen staan weigerachtig tegen zo’n plan van aanpak, het gaat hier tenslotte over een begraafplaats. Maar het is een manier om erfgoed te vrijwaren, de sociale controle in het park te verbeteren, een stilteplek te creëren en wie-weet een bijzondere picknickplaats. Sint-George’s Churchyard in Londen is een voorbeeld van dergelijke aanpak.”

Foto’s: Het Sint-George’s Churchyard in Londen

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

1 Comment

  1. Marcel Windey

    De schrik slaat me om het hart bij het lezen van die grootse plannen. 80% van de graven laten verdwijnen!!! Ivan Maquinay is niet de stichter van Esso, zijn vader was een van de eerste twee directeurs van Esso. Ivan Maquinay ligt trouwens niet begraven op het Sint Fredeganduskerkhof.

    Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain Shower
06:3720:45 CEST
Feels like: 4°C
Wind: 23km/h WSW
Humidity: 90%
Pressure: 1011.85mbar
UV index: 0

(advertenties)