Select Page

Hoe vijftigplussers allochtone werkzoekenden aan een job helpen

Hoe vijftigplussers allochtone werkzoekenden aan een job helpen

Relatiebureaus van heinde en verre zijn stik jaloers op de succesvolle duo’s die vzw DUO for a JOB samenbrengt. Het opzet is dan wel niet het vinden van een levensgezel, de uitdaging is er niet minder om: het vinden van een baan.

Jonge werkzoekenden met een migratieachtergrond worden door mentoren met meer dan 50 jaren beroeps- en levenservaring begeleid in de zoektocht naar een passende job. DUO for a JOB is niet de NGO-variant van de VDAB. De social start-up brengt mentor en werkzoekende samen en ondersteunt hen doorheen het traject dat ze afleggen, maar komt zelf niet aandraven met mogelijks interessante vacatures. Gezien het intensieve traject van een 2-tal uur wekelijks gedurende 6 maanden moeten mentor en mentee elkaar kunnen vinden, daarom zijn zij het die zelf akkoord moeten gaan met de voorgestelde match door de organisatie.

Mentors krijgen een opleiding

De mentoren worden gevormd in een gedegen, meerdaagse opleiding over onder andere de betekenis van superdiversiteit. Lucien, een mentor met wie we een goed gesprek hadden, gaf aan dat hij van de opleiding vooral onthouden heeft om niet te oordelen over de mentee. En ook om niet door te vragen op de eventuele pijnlijke en traumatische voorgeschiedenis. “Zodra de vertrouwensband er is komen ook die zaken stilletjes naar boven” getuigt Lucien. In de contacten met de andere mentoren, tijdens hiertoe georganiseerde werkgroepen, worden moeilijke vraagstukken aangekaart om elkaar voort te helpen. De omkadering en bovenal de gelopen trajecten blijken dusdanig inspirerend dat 9 op 10 van de meer dan 900 mentoren een tweede traject start.

Binnenkijken in een andere leefwereld

Lucien geeft aan dat hij zelf de uitdaging wilde aangaan omdat het contact mogelijk maakt met verschillende gemeenschappen en hun achtergrond waar hij anders geen toegang toe heeft. Deze maatschappelijk relevante invulling van de drive die hij als pril gepensioneerde heeft is uiteraard ook een belangrijke motivator. Ook voor hem is elk traject een leerschool: “Alles is afhankelijk van de persoon die je voor je hebt zitten: wat is zijn gezinssituatie, wat is de eventueel genoten opleiding, waarin is hij/zij geïnteresseerd, enz…” Hij benadrukt dat 2 van de 3 mentees die hij begeleidde buitengewoon gemotiveerd waren om alle kansen te grijpen om tot een passende job te vinden.

Drie op vier vindt een job

Het maatschappelijk aan boord krijgen van de mentee is eigenlijk belangrijker dan het vinden van een job binnen die 6 maanden dat het traject loopt. Dit gezegd zijnde vindt drie op de vier van meer dan 2200 jongeren wel een betrekking binnen de 12 maanden na de start van het traject. Kortom, zij vinden gemiddeld twee keer sneller een passende job. Niet slecht wetende dat nergens in de EU minder allochtone jongeren werken als in België. De mentees zijn al wel ietwat wegwijsgeraakt in ons landje, desgevallend de inburgerings- en taalcursus gevolgd, maar professioneel nog niet aan de bak. Ondanks het feit dat ze al enigszins op weg gezet zijn, leert de persoonlijke begeleiding in het kader van DUO for a JOB dat er toch vele facetten van het dagelijks leven in een West-Europese stad bevreemdend kunnen zijn voor mentees. Lucien vertelt dat hij ook een andere inkijk in onze eigen samenleving krijgt: hoe kan het dat geschoolde vluchtelingen geen passende job krijgen aangeboden door de VDAB? Hoe kan het dat bedrijven die hun vacature niet ingevuld krijgen niet meer openstaan voor mensen opgeleid in een ander land waarvan diploma’s niet gelijkgeschakeld worden met de onze?

Oproep

De groei van DUO wordt bepaald door het aantal duo’s. Voor elk duo is een mentor nodig die zich vrijwillig engageert. Aan mentees is geen gebrek, het vinden van mentoren is de achilleshiel. Contacteer dus zeker bij interesse DUO for a JOB Antwerpen (antwerpen@duoforajob.be  – 03/231.69.35  www.duoforajob.be/nl/schrijf-u-in-als-mentor/ 

Thomas Vanhees

 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 14km/h W
Humidity: 84%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)