Select Page

Bewonersparkeren in Deurne start in april

Bewonersparkeren in Deurne start in april

Vanaf april voert de stad Antwerpen bewonersparkeren in de 20ste-eeuwse gordel in. Dan moeten bezoekers en pendelaars betalen of een parkeerschijf  leggen. De zones met bewonersvergunning krijgen een meer herkenbare afbakening. We bekijken de situatie in Deurne.

Nieuwe en aangepaste zones

De huidige kleurencodes voor betalende parkeerzones zijn rood, oranje en licht- en donkergroen. Voor de zones met parkeerschijf is dat blauw, voor de winkelstraten geel. Die kleurcodes en tarieven blijven behouden en er komt een nieuwe kleurcode bij: een grote zone buiten de Ring krijgt een roze kleur.

Hieronder een overzicht van alle aangepaste en nieuwe zones.

Blauwe zones (parkeerschijf)

In de buurt van de evenementenzone ‘zone Sport’ (omgeving Sportpaleis) blijft de blauwe zone van kracht.  Zone Sport wordt wel uitgebreid door een uitbreiding naar de zone tussen de Confortalei – Ter Heydelaan – Te Couwelaarlei – Lakborslei. Nog een wijziging in zone Sport is dat grote vrachtwagens (+ 3,5 ton) er niet meer zullen mogen parkeren.

 Roze zone (betalend)

In een groot, districtsoverschrijdend gebied tussen de Grotesteenweg in Berchem en zone Sport in Deurne-Noord wordt betalend parkeren ingevoerd. Dit wordt de nieuwe roze zone. De huidige blauwe zones Gitschotellei, Turnhoutsebaan en Herentalsebaan worden mee opgenomen in deze nieuwe betalende zone.

In de Herentalsebaan (van Boterlaarbaan tot Dassastraat) blijft wel het winkelstraatprincipe gelden (gele zone – zie hieronder).

Tarieven:

  • Eerste twee uur gratis en nadien 0,50 euro per uur.
  • De eerste twee uur gratis gelden per nummerplaat slechts één keer per zonecode per dag.
  • Een ticket voor langparkeren (maximaal 10 uur) kost 2,70 euro.

Oranje zones (betalend)

Niet van toepassing in Deurne

Tarieven:

  • 0,50 euro per uur.
  • Een ticket voor langparkeren (maximaal 10 uur) is enkel verkrijgbaar in de oranje zone en kost 2,70 euro.

Gele zones (betalend)

Voor winkelstraten buiten de Singel geldt een aparte regeling. Bewonersparkeren is er niet mogelijk tijdens de winkeluren, en er is enkel een tarief voor kortparkeren. In Deurne gaat het om de Herentalsebaan (van Boterlaarbaan tot Dassastraat).

Tarieven:

  • 0,50 euro per uur.
  • Een ticket voor langparkeren (maximaal 10 uur) is enkel verkrijgbaar in de oranje zone en kost 2,70 euro.

Licht- en donkergroene zone (betalend)

Aangezien de Singel tussen betalende en blauwe zones komt te liggen, wordt ook de Singel zelf betalend (donkergroene zone, uitgezonderd tussen Posthofbrug en Borsbeeksebrug waar het een lichtgroene zone is).

Tarieven:

  • 0,70 euro + 1,10 euro voor elk volgend uur.
  • Een ticket voor langparkeren (maximaal 10 uur) is enkel verkrijgbaar in de donkergroene zone en kost 3,80 euro.

Inzet op schijfparkeren en betalend parkeren

In de blauwe zones geldt schijfparkeren, wat de parkeerduur tot maximaal 2 uur beperkt. Daardoor komen parkeerplaatsen sneller vrij. Verschillende auto’s zullen zo dezelfde plek in de loop van de dag kunnen gebruiken.

Een van de drie grootste blauwe zones ligt in de ruime omgeving van het Sportpaleis/Lotto Arena. Deze locatie genereert heel wat bezoekers. Het gebruik van de parkeerschijf verplicht deze bezoekers om alternatieven te zoeken als ze langer dan 2 uur willen parkeren. Zo veroorzaken ze geen extra parkeerdruk in de omliggende woonwijken.

Betalend parkeren zorgt er dan weer voor dat bestuurders hun parkeersessie beperkt houden en alternatieven zoals park-and-rides zoeken als ze langer willen parkeren. Ook hierdoor daalt de parkeerdruk.

Bewonerszones: betere indeling

Vanaf 1 april zullen ook de zones waar bewoners met een parkeervergunning gratis en onbeperkt kunnen parkeren, kleiner worden.

De afbakening van die bewonersparkeerzones sluit momenteel niet aan bij de huidige wijkindeling, noch bij de zones 30. Dat zorgt soms voor onduidelijke situaties. Vanaf 1 april worden ze kleiner en zullen hun grenzen beter overeenstemmen met wijkgrenzen en de zones 30. Het is dan niet langer mogelijk om met de vergunning gratis te parkeren buiten de eigen wijk. Op die manier hebben bewoners in hun eigen buurt meer kans op een parkeerplek dichtbij. De bedoeling is om zo de parkeerdruk te verlagen.

Bestaande vergunningen

De bestaande parkeervergunningen voor bewoners worden automatisch overgezet naar nieuwe zones. Zij moeten dus zelf geen actie ondernemen. Ze kunnen hun nieuwe zone wel opzoeken via www.antwerpen.be/bewonerszone.

Nieuwe vergunningen buiten Singel

Bewoners in de nieuwe zones buiten de Singel kunnen via www.antwerpen.be/bewonerszone opzoeken of ze recht hebben op een parkeervergunning voor bewoners. Indien wel kunnen ze die aanvragen via www.antwerpen.be/e-loket (zoekterm ‘parkeervergunning voor bewoners’) of na afspraak bij een stadsloket naar keuze. Een afspraak maken kan via www.antwerpen.be of via tel. 03 221 13 33.

Alle betrokkenen krijgen hierover nog deze maand een infobrief in de bus.

Lichte vracht

Nog een wijziging aan het parkeerbeleid vanaf 1 april is dat alle voertuigen met een maximale toegelaten massa van 3,5 ton (voertuigen lichte vracht) dan overal in de 20ste-eeuwse gordel mogen parkeren, behalve in de winkelstraten. Voordien mochten deze voertuigen enkel in specifieke straten parkeren. Deze nieuwe regeling is overigens in de binnenstad al van kracht sinds 1 oktober.

Opvolging

Na de invoering van de nieuwe parkeerregeling zal de stad meldingen van bewoners over parkeerdruk nauwgezet opvolgen. Indien nodig wordt het gebied nog uitgebreid.

Alle info over parkeren en mobiliteit in Antwerpen is te vinden op www.parkereninantwerpen.be .

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h WNW
Humidity: 86%
Pressure: 1018.29mbar
UV index: 1

(advertenties)