Select Page

Selfies in een pretpark

Selfies in een pretpark

De Deurnese fotograaf Jan Dirkx heeft een nieuwe tentoonstelling. Ivo Vaes had een introductie interview met hem.

IV : Na jouw merkwaardige tentoonstelling van vorig jaar ‘Het nevelt hier oude wijven’ was de grote vraag: “volgende keer naakte mannen”?

JD : En dan nog allemaal selfies! Ik wil het de wereld niet aan doen. De vraag werd inderdaad meermaals gesteld, maar ik vond het tijd voor iets totaal anders.  Ik toon nu oud en recent werk, noem het als je wil een retrospectieve.  Het zijn allemaal beelden die in mijn fantasie ontstaan zijn, en pas later uitgewerkt.  Dus het tegenovergestelde van reportagefotografie.

IV: Vanwaar de selfies, en vanwaar het pretpark?

JD: De selfies omdat het zo’n gruwelijke trend is, niet alleen omwille van de fotografie. Mensen posten honderden zelfportretten op de asociale media. Het pretpark slaat op onze samenleving, waar ons plezier niet mag verstoord worden door ambetante zaken zoals sociale veranderingen of het klimaat. De bokkensprongen die onze ‘beschaving’ maakt komen in beeld.

IV: Maatschappijkritische foto’s ?

JD: Het zijn in de eerste plaats gestyleerde beelden op zich, maar ik vraag deze keer wel  extra aandacht van de kijker. In veel gevallen zit er meer achter.  Misschien zijn het wel karikatuurtjes, knipoogjes. Een schalkse kijk op onze wereld vandaag. Maar geen sombere toestand, er zit best wat humor in.  En dat is op zich een delicaat gegeven in de ‘kunst’ waar velen zichzelf zo au serieux nemen.

IV: In ‘Across the Universe’ toonde je vrij grote foto’s, heel multicultureel……..

JD: ….en nu zijn het miniatuurtjes.  Met een klemtoon op het blanke ras. Maar nu zijn het absoluut geen portretten, ook al is het menselijk lichaam overal aanwezig. Geen ogen, en ook niet wat ‘de oude wijven’ toonden. En alles Facebook-proof.

Ivo Vaes

Praktisch: Selfies in een pretpark. Fototentoonstelling van Jan Dirkx. Zijvleugel districtshuis Deurne – Maurice Dequeeckerplein 1. Elke zaterdag en zondag in november van 14u tot 18u

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:3521:43 CEST
Feels like: 13°C
Wind: 13km/h SW
Humidity: 81%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 1

(advertenties)