Select Page

Koolmezen en pimpelmezen strijden tegen de eikenprocessierups

Koolmezen en pimpelmezen strijden tegen de eikenprocessierups

De storm was nog niet helemaal weggetrokken. Maar in het Provinciale domein Rivierenhof hervatten de domeinwachters hun werk. De laatste dagen bestond dat vooral uit het ophangen van nestkastjes voor vogels. Nestkastjes met een verhaal.

Gistermiddag verzamelde een groep leerlingen van het Sint Ursula aan het kasteel in het Rivierenhof. De laatste maanden hadden de jongeren hard gewerkt om ruim 170 nestkastjes te bouwen, waarvan een hondertal dienen voor het provinciale park. Daarmee leveren zij hun bijdrage in de ecologische bestrijding van de eikenprocessierups, de rups met de hinderlijke brandharen. Het was een vakoverschrijdend project met de naam Rups-project. Leerling Anse Somers somde ze even op: “Techniek, plastische opvoeding, ITC, wiskunde,… We moesten niet alleen de kastjes in elkaar timmeren, maar we leerden ook hoe koolmezen en pimpelmezen hun jongen voeden met rupsen.” En Anne-Fleur Merckx en Hiranur Hilmaz voegden er aan toe dat alle nestkastjes een originele tekening hadden gekregen op de voorzijde. Waardoor de ‘vogelflatjes’ ook kleine kunstwerkjes zijn.

Een front van mezen, vliegen en kevers tegen de rupsen

Domeinwachter Mauranne Brabants mocht dan het 100ste exemplaar ophangen. Terwijl legde Provinciaal Gedeputeerde voor groendomeinen Jan De Haes (N-VA) uit dat de provincie de processierups op biologische wijze wil bestrijden door de mezenpopulatie te versterken. Maar de provincie zal nog andere diertjes in de strijd gooien. De Haes: “We willen de ‘grote poppenrover’ opnieuw introduceren. Een inheemse kever die zich voedt met eikenprocessierupsen, maar jaren geleden door het gebruik van insecticide verdween. En ook de sluipvlieg valt de rups aan.” Peter Verdyck, directeur van het Rivierenhof voegde er nog aan toe: “Opdat de mezenpopulatie zou aangroeien, moeten twee belangrijke voorwaarden vervuld zijn. Er moet voldoende voedsel zijn, en dat is er. En er moet voldoende nestgelegenheid zijn. En daar hebben de leerlingen nu voor gezorgd. Wist je trouwens dat een mezennest goed is voor 10000 rupsen?.”

Peters en meters adopteren een nestkastje

Rudy Weerts, directeur van het Sint Ursula instituut in Wilrijk was in zijn nopjes. Het Rups-project was een succes. Weerts: “Zelfs de ouders waren enthousiast. Ze konden peter of meter worden van een nestkastje. Die kastjes kregen allemaal een nummer. De domeinwachters zullen ons informeren als een vogelhuisje in gebruik wordt genomen. En dan kunnen wij het goede nieuws aan de peter of meter doorzeggen.” De bijeenkomst eindigde met een kleine receptie, ook al door de leerlingen voorbereid.

Foto boven: een afvaardiging van de leerlingen die de nestkastjes maakten

 Foto onder: domeinwachter Mauranne Brabants hangt het vogelhuisje in een boom

 Foto daaronder: Provinciaal Gedeputeerde De Haes (2de van links), schooldirecteur Weerts (3de van links), leerkrachten en leerlingen

Foto’s helemaal onder (in dalende volgorde): koolmees en pimpelmees

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h NW
Humidity: 81%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 0

(advertenties)