Select Page

Twee keer winst zet Spartanen op de goede weg naar nieuwe titel

Twee keer winst zet Spartanen op de goede weg naar nieuwe titel

Het eerste luik van de Belgian Series en de strijd om de landstitel zag de Spartanen zaterdag op het veld van Borgerhout de stijgende vormcurve verderzetten. De aangekondigde krachtmeting met de buren in de ‘Airport Series’ zou in het voordeel van de Deurnenaren uitvallen.

Het mooie resultaat van vorige week in de testwedstrijd tegen Brasschaat Braves had Spartans een duidelijke vertrouwensboost gegeven. Van bij het begin speelde Spartans met veel overtuiging en geloof in eigen kunnen. Achter een sterke Anderson Gerdel (9.0ip – 3h – 0r – 0er – 3bb – 11so), die misschien wel zijn beste wedstrijd van het seizoen gooide, stond een secure en messcherpe verdediging. In aanvallend opzicht werd er meteen de nodige druk ontwikkeld, een druk waar de Squirrels van Borgerhout niet onderuit zouden komen.

De wedstrijd trok zich enigszins traag op gang. Spartans scoorde niet in de eerste slagbeurt tegen Borgerhout-starter Graham Fisher (6.0ip – 6h – 4r – 3er – 3bb – 5so) en de thuisploeg kon niet profiteren van 2 base-on-balls en een passed ball (0-0).

De tweede inning zag Spartans eerst op het scoreblad komen. 3 hits, een error en een misverstand in de verdediging zette een 0-2 stand op het bord.

Met Anderson Gerdel nu opgewarmd zagen we Borgerhout niet scoren maar de Spartanen deden dat wel in inning 3 en verdubbelden mits 3 hits de score (0-4). Een mooie voorsprong en nog steeds geen antwoord van de Borgerhoutenaren.

Met beide werpers onder stoom volgden de innings elkaar snel op zonder een verandering van de score.

Het zou tot inning 7 duren eer de Spartanen opnieuw tot scoren kwamen. De wijziging voor Borgerhout op de heuvel met Yannick Gontier (3.0ip – 4h – 1r – 1er – 1bb – 1so) in de plaats van Graham Fisher startte ongelukkig met een hit-by-pitch. Een out en een daaropvolgende hit verder zag Leonel Reina Viant een steal naar 2 inzetten en gebruik makend van de worp van de catcher kon Steff Roymans vanop derde base de 0-5 scoren.

Anderson Gerdel behield de controle over de wedstrijd, Borgerhout scoorde niet, Spartans kwam nog dicht bij een nieuwe run maar de stand zou niet meer veranderen.

Een prima prestatie, een verdiende 0-5 overwinning en de 0-1 in deze best-of-5 Series legde de druk dus meteen bij Squirrels. Voor de Spartanen een sterke start die het vertrouwen alleen maar deed toenemen voor de volgende confrontatie op zondag.

Een mooie en warme zonnige herfstnamiddag op Lefty’s Field was de perfecte achtergrond voor de thuiswedstrijd en Game 2 van de Series.

Met wat voor Borgerhout Squirrels al meteen een must-win wedstrijd was kon Spartans redelijk ontspannen aan de taak om de win thuis te houden beginnen.

Alexis Marquez (8.0ip – 5h – 2r – 2er – 7bb – 5so) begon goed aan de wedstrijd en belette Borgerhout eerst te scoren. De Spartanen kwamen net als zaterdag eerst op het bord met 3 hits voor de 1-0. Squirrels-werper Jace Van Droogenbroeck (2.2ip – 8h – 8r – 2er – 3bb – 1so) werd goed onder druk gezet en een homerun van Frank Prieto Burgos zette in inning 2 de bordjes op 2-0.

Het antwoord van Borgerhout bleef alweer uit. In een knotsgekke derde slagbeurt waarin de Borgerhout-verdediging 2 errors maakte en Spartans alweer 3 hits sloeg scoorden de Spartanen 6 runs (8-0). Een mokerslag voor de fiere Borgerhoutenaren die zo ook de tweede wedstrijd uit hun handen zagen glippen. Ondanks 2 hits kwamen ze ook niet tot scoren in inning 4.

De vierde slagbeurt voor Spartans zag David Ochoa Blanco en opnieuw Frank Prieto Burgos elk een homerun slaan tegen reliever Mathias Group (4.1ip – 7h – 4r – 4er – 1bb – 2so). De 10-0 stand, zo vroeg in de wedstrijd, was ook voor de net als gisteren talrijk opgekomen aanhang van beide teams een complete verrassing.

Inning 6 zag Borgerhout dan eindelijk, na 14 scoreloze innings, zijn eerste runs van het weekend scoren. Een base-on-balls, een hit en 2 balks (foute beweging van de werper) van Alexis Marquez veegde de 0 weg van het bord (10-2).

Alexis herpakte zich snel en liep geen verdere schade op.

Geen score in inning 7 en de achtste inning begon met een hit, gevolgd door een walk-off homerun van alweer David Ochoa Blanco ( zie foto )(12-2). Met de 10 punten verschil op het bord betekende dat dus meteen het einde van de wedstrijd.

Alweer een uitstekende prestatie van de Spartanen die het hele weekend verdedigend geen enkele error maakten, sterk aan slag waren en 2 werpers, Anderson Gerdel en Alexis Marquez, die eveneens op een hoog niveau acteerden.

Een geweldige 2-0 uitgangspositie in de Belgian Series voor de Deurnenaren met het oog op volgende zaterdag waar, wie weet, in het hol van de leeuw misschien een vierde landstitel kan gevierd worden.

De druk ligt nu volledig bij Borgerhout die zich geen verlies meer kunnen permitteren. De Spartanen kunnen met vertrouwen toeleven naar wat ongetwijfeld opnieuw een top baseballweekend wordt.

Afspraak volgende zaterdag op het veld van Borgerhout en, indien nodig, zondag op het eigen Lefty’s Field in Deurne. Beide wedstrijden om 14u.

Alain Deroy

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Sunny
06:4520:38 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 16km/h SW
Humidity: 83%
Pressure: 1012.19mbar
UV index: 0

(advertenties)