Select Page

Wie de Koran verwerpt moet ook stoppen met het zingen van de Vlaamse Leeuw

Wie de Koran verwerpt moet ook stoppen met het zingen van de Vlaamse Leeuw

Deurnenaar Sam Van Rooy is sinds mei Vlaams Parlementslid voor het Vlaams Belang. Voorbije week stelde hij zijn eerste actualiteitsvraag in de plenaire zitting van het Vlaamse Parlement. Het thema was het islamonderricht in Vlaamse scholen en de vraag was gericht aan de kersverse minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA)

In zijn vraag stelde Van Rooy dat het goed gaat met de islam want: “er is dubbel zoveel islam op school, er is een lerarentekort voor islamlessen, het islamonderwijs zoekt leerkrachten.” Voor parlementslid Van Rooy leidt dit tot: “meer islamleraren, meer islaminspecteurs en meer islamitische handboeken. Meer, meer, meer islamisering.” Dus wilde hij van de minister weten hoe hij tegen deze evolutie aankijkt. In zijn antwoord verwees de minister naar de grondwet: “Enerzijds heb je het vrij onderwijs waar men zelf bepaalt welke levensbeschouwelijke vakken worden aangeboden. Anderzijds heb je het officieel onderwijs waar men grondwettelijk verplicht is om de keuze te bieden. Dat is op basis van de godsdienstvrijheid.” De minister voegde er echter aan toe om voor een correcte organisatie en correcte controle ten aanzien van welke godsdienst te zijn: “Wij pleiten voor meer inspectie en meer controle zodat we er zeker van zijn dat de grond- en mensenrechten worden gerespecteerd en dat wat wordt gedoceerd niet indruist tegen de ontwikkelingsdoelen en de eindtermen.”

Na enkele reacties van andere parlementsleden, kreeg het parlementslid het slotwoord. Hij verwees naar de Koran waarin wordt opgeroepen om de niet-moslim, de ongelovige, te bestrijden en zelfs te vermoorden. Van Rooy besloot: “Zolang de Koran niet is hervormd tot een Europese islam, horen islamlessen hier niet thuis, niet in ons mooie Vlaanderen, niet in ons vrij Europa maar wel in Mekka en Medina.”

De vraag die hierbij kan worden gesteld, is of elke moslim meent dat de Koran letterlijk moet worden geïnterpreteerd en dat ‘ongelovigen’ moeten worden geliquideerd? We gingen te rade bij Inge Bogaert, licentiate Psychologische en Pedagogische Wetenschappen en voorheen verbonden met het Centrum voor islam in Europa en het antwoord is neen want er bestaat een breed spectrum van islambeleving, gaande van sympathie voor IS-strijders tot radicale verwerping. Wat impliceert dat niet iedereen de Koran op eenzelfde wijze leest. Inge Bogaert verklaart dit als volgt: “De Koran wordt beschouwd als het woord van God zelf. Vermits niets of niemand te vergelijken is met God, kan dus ook niemand beweren met 100% zekerheid te weten wat God bedoeld heeft in een bepaald vers. Mensen kunnen hoogstens zoeken het Woord van God te begrijpen. De Koranische verzen zijn goddelijk, de interpretatie ervan is ‘des mensen’. Daarbij kunnen verschillende mensen tot verschillende interpretaties komen.”

Maar wat heeft dit nu met het lied ‘Vlaamse Leeuw’ te maken? Ook in dit lied vind je krijgszuchtige heroïek terug met als uitsmijter een bloeddorstige boodschap. “Het wraaksein is gegeven, hij is hun tergen moe;/Met vuur in ’t oog, met woede springt hij den vijand toe./Hij scheurt, vernielt, verplettert, bedekt met bloed en slijk/En zegepralend grijnst hij op ’s vijands trillend lijk.” Het lied wordt vaak op partijbijeenkomsten van Vlaams Belang en N-VA uit volle borst en met een totale overgave gezongen. Wie kan garanderen dat, zeker in tijden van polarisatie, niemand zal worden getriggerd om geweldsdaden te plegen tegen andersdenkenden? Als je dus fulmineert tegen een geloofsboek, kan je dan nog onbekommerd de Vlaamse Leeuw zingen? Tenzij je een andere agenda hebt.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 18km/h SW
Humidity: 88%
Pressure: 1012.19mbar
UV index: 0

(advertenties)