Select Page

Deurnenaar wordt ridder na heldendaad

Deurnenaar wordt ridder na heldendaad

Vorig jaar raakten in Thailand 12 jonge voetballers en hun coach in een grot geïsoleerd door opkomend water. Mede dankzij Ben Reymenants en zijn duikbuddy’s kon de groep jonge mannen worden gered. Reymenants, van Deurne afkomstig, heeft een duikschool in Phuket. Hij werd nu op de Belgische ambassade geridderd in de orde van Leopold.

In juni 2018 kreeg Reymenants een telefoontje van een verbindingsofficier bij de Koninklijke Thaise Marine met de vraag of hij hen kon komen helpen met de reddingsoperatie. ”Ik werd gebeld vanwege mijn expertise in grotten,” legt Reymenants uit. Toen hij op de locatie aankwam was de belangrijkste doelstelling van Reymenants en zijn team om een ​​dik statisch klimtouw te leggen om het 2,5 km lange traject van de ingang naar de plek waar ze vermoedden dat de kinderen waren, met elkaar te verbinden. “Dit was natuurlijk pure speculatie omdat ze geen idee hadden of de groep daadwerkelijk in een van de droge kamers was toen de grot begon te floaten vanwege plotse regenval.”

Het werd een levensgevaarlijke onderneming. De omstandigheden in de grot maakte de operatie in de eerste dagen bijzonder hachelijk. “Het voelde alsof ik de Mount Everest opklom”, zegt Ben, “We moesten tegen wilde stroomversnellingen in, gevolgd door meerdere beklimmingen op rotsachtige modderige hellingen. En het zicht onder water was hooguit 5 cm,  nauwelijks genoeg om onze instrumenten te lezen.” Uiteindelijk slaagden de redders erin om de jongeren te redden. En Deurne heeft er een ridder bij.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 5km/h S
Humidity: 79%
Pressure: 1008.47mbar
UV index: 0

(advertenties)