Select Page

Stad plaatst herhalingsstickers in grote zones 30

Stad plaatst herhalingsstickers in grote zones 30

De afgelopen jaren werden ter hoogte van alle toegangen tot de Antwerpse zones 30 gekleurde grondstickers aangebracht, ter aanvulling van de verkeersborden. In de grote zones 30 krijgt het wegdek nu ook extra stickers. De wegenwerkers nemen nu Deurne onder handen.

Tijdens de vorige bestuursperiode werden alle woonwijken van de stad Antwerpen gereglementeerd als een zone 30. Het doel was om de leefbaarheid te verbeteren en de verkeersveiligheid te verhogen. Om te slagen in dat opzet moet de verlaagde snelheidslimiet in de woonwijken ook daadwerkelijk worden nageleefd door de weggebruikers. Een aangepaste snelheidsremmende inrichting van de publieke ruimte kan dat aanmoedigen.

Om weggebruikers in de grote woonwijken attent te maken op de verlaagde snelheidslimiet komen er extra wegmarkeringen in de vorm van ronde witte stickers. Dan zullen verkeersdeelnemers ook tijdens het rijden door de zone worden herinnerd aan de geldende snelheidslimiet.

Bij het bepalen van de gewenste locaties voor de stempels wordt het principe gehanteerd dat een bestuurder om de 30 seconden geconfronteerd moet worden met het zone 30-statuut. Rekening houdend met een verplaatsing binnen de wijk aan een gemiddelde snelheid van 30 kilometer per uur, wordt er circa om de 250 meter een stempel geplaatst. Daarbij krijgen bestaande tuinstraten, (woon)erven of doodlopende straten géén herhalingsstempel. De weginrichting in die straten ondersteunt voldoende de geldende snelheidslimiet.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

4 Comments

 1. Leon Van der Sande

  Het is een aanvulling van de verkeersborden, dus deze moeten duidelijk aan het begin van elke zone staan om een geldige snelheidslimiet in te voeren. De grondstickers alleen hebben geen enkele waarde.

  Reply
 2. Anita

  En wat als er geen beginbord zone 30 staat? Telt deze sticker dan maar tot het volgende kruispunt?

  Reply
 3. Dirk

  Onze buurt Zwarte Arend zone 30 wordt nog altijd getroffen door automobilisten die de snelheidsregels niet respecteren.
  Districtsraad op de hoogte gebracht er ging meer controle zijn.
  Tot op heden niets gebeurd.

  Reply
 4. Reynders Leo

  En iedereen voelt zich goed! Ne cirkel op de grond schilderen en opgelost! Wil er even op wijzen dat we in een omgeving wonen met 2 scholen in de buurt, redelijk wat jonge fietsers en een hoop arrogante autobestuurders die de 30km cirkels interpreteren als 50, 60, 70km/uur. Ook bestuurders die kinderen hebben en in de wijk wonen. Zou meer dan wenselijk zijn dat in de wijk Langbaanvelden/Waasdonk verkeersremmers aangebracht worden (bloembakken, verhoogde remmers).

  Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Mostly Cloudy
06:3320:48 CEST
Feels like: 2°C
Wind: 11km/h WNW
Humidity: 75%
Pressure: 1022.69mbar
UV index: 0

(advertenties)