Select Page

Eieren bevatten gif

Eieren bevatten gif

Nu het steeds meer duidelijk wordt dat de PFOS vervuiling in Zwijndrecht een milieuramp is, blijkt ook dat Deurne is getroffen.

Al in de maand april trok actievoerder Thomas Goorden aan de alarmbel. Met de opgravingen voor de Oosterweelverbinding en de daarmee gepaard gaande grondtransporten worden toxische chemische stoffen, die in de vervuilde aarde zitten, verspreid. Het gaat om zwaar vervuilende en giftige chemische stoffen die onder meer worden gebruikt voor anti-aanbaklagen bij pannen. Ze zijn waterafstotend en vetafstotend en ze zijn vrijwel onverwoestbaar zijn. Deze stoffen werden aangemaakt in fabriek van 3M in Zwijndrecht. Als ze in het lichaam van mens en dier belanden, blijven ze er ook heel lang zitten, met allerlei negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Gisteren berichtte De Standaard dat je best geen eieren uit de eigen tuin eet in een straal van 15 km rond de fabriek 3M. En Deurne ligt daarin. In de krant stond ook: “De concentraties PFOS in groenten en fruit liggen over het algemeen lager dan in eieren, omdat de stof zich graag opstapelt in eiwitrijke weefsels. Maar we hebben nog te weinig meetresultaten in groenten om daar uitspraken over te doen.” En waarom de straal van 15 km wordt aangehouden komt door de eenvoudige reden dat de Universiteit van Antwerpen die het onderzoek heeft uitgevoerd, enkel binnen deze straal metingen hebben uitgevoerd. De vervuiling kan, met andere woorden, nog veel verder reiken.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Rain Shower
05:3521:43 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 11km/h SW
Humidity: 85%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)