Select Page

Deurne mag zich ‘Reuzenvriendelijke gemeente’ noemen

Deurne mag zich ‘Reuzenvriendelijke gemeente’ noemen

De bevrijdingsfeesten worden dit weekeinde met nog veel meer vuur gevierd dan anders. Het is dan ook 75 jaar geleden dat in Wereldoorlog II de kanonnen voor goed zwegen.

De feestelijkheden werden ingezet met een stiller en diervriendelijk vuurwerk. Op de luchthaven stonden historische (oorlogs)vliegtuigen tentoongesteld. Geregeld steeg er eentje op voor een portie luchtacrobatiek. Nabij kasteel Sterckshof mocht districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) het lintje knippen van het nieuwe treinstation Deurne. Het is weliswaar een station voor modeltreinen. En de reuzen gingen voor de 42ste keer op pad. Maar voor het reuzenvolkje aan zijn rondgang doorheen Deurne-Zuid begon, had er in het bijzijn van de ‘Reuzen van Deurne’ een korte ceremonie plaats. District Deurne kreeg uit handen van Luk Ceulemans, voorzitter van de vzw Reuzen in Vlaanderen een oorkonde ‘Reuzenvriendelijke gemeente’ en een bijbehorende gedenkplaat. Als waardering voor de inzet om de reuzencultuur in Vlaanderen te ondersteunen.

 Voorzitter Ceulemans had wel enkele goede redenen om de oorkonde te overhandigen: “Deurne onderschrijft het ‘Erfgoedzorgplan Reuzen’. Het district heeft een grote populatie reuzen die gebaseerd zijn op lokale bekende figuren. En het is tevens een appreciatie voor het werk van Albert Denie. Naast het organiseren van de stoet in Deurne stond hij mee aan de wieg van vzw Reuzen in Vlaanderen en was hij tot twee jaar geleden ook provinciaal voorzitter ervan. De inzet en het enthousiasme van Albert en zijn ploeg medewerkers is aanstekelijk.” Tjerk Sekeris, die de oorkonde in ontvangst mocht nemen, voegde er nog aan toe: “Albert is wellicht de grootste reus van Deurne.” De districtsburgemeester had in gedachten al een plek voor de gedenkplaat: “De plaquette komt vast en zeker aan de voorgevel van het districtshuis.”

Ook vandaag wordt het einde van de oorlog gevierd. Op de luchthaven van Deurne kan je vliegtuigjes gaan bekijken en in de namiddag is er ook nog een luchtshow. Naast kasteel Sterckshof kan je terecht voor de tweede modelstoomdag. En op de Gallifortlei is het braderie.

Foto: (vlnr) districtsburgemeester Tjerk Sekeris, organisator Albert Denie, voorzitter RiV Luk Ceulemans, districtsschepenen Elke Brydenbach, Frank Vercammen en Philip Van Acker

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
21°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 21°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 59%
Pressure: 1021.67mbar
UV index: 6

(advertenties)