
Het meest onverwachte museum van Antwerpen heropent de prehistoriezaal

Gisteren opende in het natuurhistorische museum Boekenberg na twee jaren van hard werken de zaal met de prehistorische artefacten.
“Ik heb tijdens mijn nieuwe functie van schepen van cultuur al verschillende musea bezocht. Maar dit natuurhistorische museum is inderdaad het meest onverwachte.” aldus stadschepen voor cultuur Nabila Aït Daoud (N-VA) tijdens de officiële opening gisteren van de prehistoriezaal. De schepen ging verder in haar bewondering: “Bovendien zitten we in het grootste kunstmatige grottenmassief van Europa. In de winter vinden vleermuizen hier een onderdak.” Het museum bestaat al van 1963 toen een groep amateurgeologen hun collecties wilden tentoonstellen. Ze kregen van het toenmalige gemeentebestuur plek in de grotten van het Boekenbergpark. Het natuurhistorisch museum omvat de afdelingen prehistorie, paleontologie, mineralogie en archeologie en heeft unieke fossielen, gesteenten en voorwerpen vanuit de voorhistorie tot de middeleeuwen. Pronkstuk is het skelet van een Merovinger.
Ook voorzitter Jan Vilain nam het woord en wees erop dat het museum twee moeilijke jaren achter de rug heeft. De oude garde trok zich terug en de vereniging moest dringend nieuwe medewerkers aantrekken. Bovendien waren er technische problemen met de kijkkasten en liet de elektriciteit het vaak afweten. Gelukkig waren er voldoende mensen uit de buurt die bijsprongen om de voortgang van de werking te verzekeren. Vilain bedankte ook de pioniers en kondigde aan dat elke zaal naar een van hen zou worden genoemd.
Drie uitdagingen
De voorzitter blikte naar de toekomst en zag drie grote uitdagingen: “We hebben 25 leden waarvan er een tiental actief zijn. We zoeken versterking, zowel mensen om het museum open te houden, als kenners die al eens kunnen gidsen en handige Harry’s die technische ondersteuning kunnen geven. Een tweede uitdaging is om de collectie in stand te houden. We beschikken over een beperkt budget. En tenslotte moeten we ook het erfgoed beheren, zowel de grotten als de jachttoren ernaast. Die toren bevindt zich in erbarmelijke staat. Maar daar moeten we samenwerken met de stad want dit overstijgt onze capaciteiten.”
Het museum is open op zondag van 14 tot 18 u. tot half oktober. De ingang bevindt zich nabij de rotsen brug, naast de vijver. De toegang bedraagt 1 euro. Wie graag wil meehelpen kan zich aanbieden via info@museumboekenberg.be.
Foto boven: de prehistoriezaal
Foto onder: Schepen Aït Daoud en voorzitter Vilain openen de vernieuwde zaal
Foto: helemaal onder: graf van een Merovinger


Recente reacties