Select Page

Maak van de Cornelissenlaan geen fietsstraat maar weert de auto’s

Maak van de Cornelissenlaan geen fietsstraat maar weert de auto’s

In het bestuursakkoord van het district Deurne staat de intentie om van de Cornelissenlaan een fietsstraat te maken. De fietsersbond van Deurne heeft een beter idee.

District Deurne zal tijdens deze legislatuur de oversteek met de Hooftvunderlei opnieuw aanleggen. Voetgangers en fietsers zouden dan in tegenstelling met de huidige situatie zo weinig mogelijk met elkaar in conflict komen. De fietsersbond vroeg aan het parkdirectie om ook de doorgang naar het oostelijke deel van het Rivierenhof tweemaal zo breed te maken. De fietsersbond vraagt nu om ook de Cornelissenlaan een ‘extreme make-over’ te geven. Want deze laan wordt intens gebruikt door fietsers en wandelaars. En bovenop wordt ze gebruikt als parkeerterrein voor het Rivierenhof. Bovendien parkeert het merendeel van de auto’s haaks op de rijweg wat extra gevaarlijk is voor voetgangers en fietsers. Die wagens moeten ook nog eens door de dichtbevolkte buurt Morkhoven rijden om de Cornelissenlaan te bereiken.

De fietsersbond pleit dan ook om de deze laan autovrij te maken. Woordvoerder Wouter Berteloot licht het voorstel toe: “De parking die naast het kasteel ligt, en via de Hooftvunderlei wordt bereikt, kan worden uitgebreid. Op de vrijgekomen plaatsen kunnen fietsenstallingen worden gezet. Daar is nu een gigantisch tekort aan. Op zonovergoten dagen staan tegen elke paal of boom wel fietsen. De rest van de ruimte kan opnieuw aan het park worden gegeven.”

Ook de aansluiting met het fietspad van de Collegelaan en de fietssnelweg kan beter. Berteloot: “Voorbij de brug van de E313 moet de aansluiting van de Cornelissenlaan met het fietspad op de Collegelaan richting stad beter worden. Momenteel staan daar tot vlak aan het begin van het fietspad auto’s geparkeerd. Binnen afzienbare tijd zal op dit punt eveneens de F107 fietssnelweg aansluiten, die via de Wouter Haecklaan richting Wommelgem zal gaan. Deze aansluiting is een reden temeer om het autoverkeer zo goed als volledig uit de Cornelissenlaan weg te halen, want dan zal bij het begin van de Cornelissenlaan een grote stroom dwars overstekende fietsers rijden. Het zou voor iedereen duidelijk moeten zijn dat auto’s dan sowieso niet meer thuishoren op deze plek.”

Wouter Berteloot besluit: “Vandaar dat het weinig zin heeft om van de Cornelissenlaan een fietsstraat te maken. Meer zelfs, een fietsstraat zou de verhouding tussen fietsers en wandelaars scheeftrekken. En dat kan niet de bedoeling zijn in een park. Wij zijn steeds bereid om mee te werken aan een goed voorstel.”

Foto’s: Bij de eerste zomerzon in maart was er een duidelijk tekort aan fietsstalplaatsen. (foto’s: Fietsersbond)

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain
06:3320:48 CEST
Feels like: 1°C
Wind: 19km/h NNW
Humidity: 82%
Pressure: 1022.69mbar
UV index: 0

(advertenties)