Select Page

Klimaatpremie voor wie wil vergroenen

Klimaatpremie voor wie wil vergroenen

De stad Antwerpen wil zoveel mogelijk percelen op haar grondgebied klaar maken voor de gevolgen van de klimaatverandering. Daarom lanceert ze een Klimaatpremie. De nieuwe premie is opgebouwd uit een basisbedrag en bonussen voor wie meer ambitieuze plannen uitwerkt. De stad trekt hiervoor ruim anderhalf miljoen euro uit. De premie maakt deel uit van het onlangs voorgestelde Antwerpse Klimaatplan2030.

De ruimte in de stad is beperkt en heel wat gebouwen en percelen zijn niet aangepast aan de klimaatnoden van de 21ste eeuw. Er zijn creatieve oplossingen nodig om op deze plekken tegelijkertijd te werken aan schaduw en afkoeling, aan biodiversiteit en lokale waterinfiltratie of aan het voorkomen van overstromingen bij hevige regenval. De premie is daarom beschikbaar voor iedereen die wil inzetten op het vergroenen van daken, ontharden van voortuinen, koeren of parkings en het hergebruiken of lokaal laten infiltreren van regenwater. Bovendien zijn combinaties van ingrepen ook toegelaten en kunnen ambitieuze plannen rekenen op bonussen.

Niet alleen huiseigenaars

De Klimaatpremie richt zich niet enkel tot individuele huiseigenaars. Zowel bedrijven, verenigingen, scholen, verenigingen van mede-eigenaren van appartementsgebouwen als organisaties kunnen nu steun krijgen. Of huurders als zij een schriftelijke toestemming van de eigenaar kunnen voorleggen.

De premie bestaat uit een basispremie voor gewone ingrepen en bonussen bij ambitieuze ingrepen met een grotere milieuwinst. Afhankelijk van de ingrepen kan een premie van 5 tot 45 euro/m² aangevraagd worden. Het maximumbedrag van de premie is 30.000 euro. Met dit maximumbedrag kunnen bijvoorbeeld groendaken tot 2000 m² of onthardings- en vergroeningsacties op terreinen tot 3000 m² ondersteund worden.

Combineren kan

De minimale oppervlakte om aanspraak te maken op een premie bedraagt 40 m². De aanvragers mogen verschillende soorten ingrepen combineren op hun eigen terrein (bv. 20 m² voortuin ontharden en vergroenen en 25 m² van het dak verduurzamen) of samenwerken met hun buren.

Wie een vergunningsplichtige ingreep doet (bv. groendak bij nieuwbouw) krijgt standaard geen premie, maar kan wel een bonus krijgen als hij meer doet dan wat wettelijk verplicht is en bijvoorbeeld kiest voor een intensief groendak.

De adviseurs van de stad zorgen door middel van een intakegesprek voor advies op maat aan de klant, waarbij zelfs een bezoek aan het perceel mogelijk is. Alle voorwaarden, doelgroepen, praktische informatie en het aanvraagformulier staan op www.antwerpen.be/klimaatpremie

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
23°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 23°C
Wind: 14km/h WSW
Humidity: 56%
Pressure: 1020.66mbar
UV index: 7

(advertenties)