Select Page

Waardevol stukje groen dreigt te verdwijnen

Waardevol stukje groen dreigt te verdwijnen

“Hey Gazet van Deurne, kijk eens over het muurtje bij de buren. Daar wordt een waardevol stukje natuur bedreigd.” Aan het woord is radiomaker Dennis van den Buijs van Radio 2.

Van den Buijs had in het Radio 2 programma ‘Middag in Antwerpen’ een gesprek met doctor in de biologie Mathijs Van Overveld over de fauna en flora op de 2,5 hectare ruigte tussen de Saffierstraat en de spoorweg in Berchem.

Eerst even dit: onder impuls van de provincie wordt een snelle fietsverbinding, fietsostrade F11, aangelegd tussen Antwerpen en Lier. Het deel tussen Deurne en Boechout is al klaar. Verderop richting Lier wordt volop gewerkt. Het deel tussen Deurne, meer bepaald de  Vosstraat, en het Ringfietspad zit nog in de planningsfase. De F11 zou worden aangelegd in de Saffierstraat (Berchem) op hoogte langs de spoorweg. Daar ligt een groene strook die al decennia werd gebruikt voor volkstuintjes. Sinds de aankondiging van de plannen trokken vele tuinders weg en neemt de natuur het gebied weer in. De bewoners van deze straat zijn er niet zo gelukkig mee en verenigden zich in BAF11 (Beter Alternatief F11). Zij stellen voor om van de Saffierstraat een fietsstraat te maken en het groen optimaal te behouden.

Meer wilde bijen dan in het Rivierenhof

BAF11 vroeg nu aan Mathijs Van Overveld de groene strook op zijn ecologische waarde te onderzoeken. Van Overveld: “De strook werd gepercipieerd als een minderwaardige groenstrook maar ik heb daar 70 soorten wilde bijen en 50 soorten zweefvliegen gevonden. In het totaal zitten er tussen 400-500 soorten insecten maar ook eekhoorns, egels, steenmarter en vleermuizen. Het aantal bijen is er hoger dan in het Rivierenhof. Je kan het vergelijken met het natuurgebied Wolvenberg aan de overkant van de spoorweg en het is zelfs waardevoller dan het nabij gelegen park (nvdr. Te Boelaar).” De verwachting van de bioloog is dat als de fietsostrade zal worden aangelegd ook de bijen zullen verdwijnen, temeer omdat 80% van deze insecten in de grond nestelen. Zelfs al wordt er naast het fietspad nog een groene zone voorzien. Mathijs Van Overveld stelt dan ook voor om in het belang van de biodiversiteit en het belang van de wilde bijen de plannen opnieuw te bekijken.

https://www.baf11groenenhoek.be/

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:3521:43 CEST
Feels like: 13°C
Wind: 13km/h SW
Humidity: 81%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 1

(advertenties)