Select Page

Deurne ruimde het zwerfvuil op

Deurne ruimde het zwerfvuil op

Zaterdag was het ‘World Cleanup Day’. Wereldwijde staken mensen de armen uit de mouwen om hun buurt schoon te maken. Ook in Deurne waren vrijwillige schoonmakers actief.

De eerste editie van ‘Deurne Ruimt Op!’ was een succes. Initiatiefnemers Natascha Cartier en Alain Hoeckx waren uitermate tevreden met het resultaat: “Met 275 deelnemers verspreid over 18 buurten in Deurne hebben we 61 zakken vuil bij elkaar gekregen. Goed voor zo’n 196 kilo.”

Uw reporter was een van die 275 deelnemers. Hij nam een rode vuilniszak en een grijper in de hand en toog op weg. Het actieterrein was het uiterste zuidelijk punt van Deurne, nu ja, abstractie gemaakt van het vliegveld. Het is een buurt  van mensen die ‘proper zijn op hun eigen’. Dat dacht hij toch. Loop even met hem mee:

Ik vertrek in de Victor De Langhestraat. In de goot zie ik al enkele platgereden blikjes en plastic drankflesjes liggen. Ik zal er nog heel veel tegenkomen, samen met lege sigarettenverpakkingen en papieren zakdoekjes. Naast het jeugdtehuis verderop in de straat vis ik twee wodka heupflessen uit de haag. Jongeren die zich  moed indrinken voor ze zich in het uitgangsleven storten? Aan het speeltuintje aan de Ruimtevaartlaan is het bingo: ondanks de vuilnisbakjes liggen hier, naast drankverpakking, veel doosjes, zakjes en wikkels van snoep. En een glazen fles van chocomelk. Het glas hoef ik niet lang in de vuilniszak te houden want op de hoek met de Boekenberglei staan glascontainers. Tussen de containers heeft iemand vuilnis achtergelaten. Alsof de recyclage van flessen toestemming geeft om te sluikstorten. De middenberm van de Boekenberglei lijkt wel een inzamelpunt van lege flesjes en drankblikjes, vooral aan de parkeerplaatsen. Worden trottoirs al amper schoongemaakt, dan zijn middenbermen niemandsland. In een bloembak heeft een of andere knuppel gevulde hondenpoepzakjes achtergelaten. Ik vind dat zo ranzig en snap niet dat iemand die zijn hond uitlaat, geen honderd meter verder kan wandelen naar een vuilnisbak. Als ik de Cruyslei nader merk ik aan de weggegooide tramkaarten dat we dicht bij de tramhalte zijn. En verder kom ik heel veel sigarettenpeuken tegen; honderden, neen, duizenden peuken. Ze zijn moeilijk op te rapen met de grijper. Tijd voor een speciaal actieprogramma denk ik dan.

Iets meer dan anderhalf uur later heb ik een rode vuilniszak vol. Ik maak mij volgende bedenking: ruim de helft van het ingezamelde vuilnis in mijn zak bestaat uit plasticflesjes, blikjes en drankkartonnetjes. Statiegeld op  wegwerpverpakking dringt zich op. Waar wacht het stadsbestuur nog op?

Foto: (vlnr) Districtsburgemeester Tjerk Sekeris en initiatiefnemers Natascha Cartier en Alain Hoeckx.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 16km/h SW
Humidity: 91%
Pressure: 1012.53mbar
UV index: 0

(advertenties)