Select Page

Kinderboerderij Rivierenhof is erkend als ‘Levend Erfgoedhof’

Kinderboerderij Rivierenhof is erkend als ‘Levend Erfgoedhof’

Vrijdag kreeg de kinderboerderij in het Rivierenhof van het Steunpunt Levend Erfgoed vzw het kwaliteitskeurmerk ‘Levend Erfgoedhof’. Omdat de kinderboerderij actief meewerkt aan het in stand houden van streekeigen landbouw- en neerhofdieren.

Provinciaal gedeputeerde voor groendomeinen Jan De Haes (N-VA) was vrijdag gastheer voor de bezoekers van het Steunpunt Levend Erfgoed vzw (SLE). Dit steunpunt zet zich in voor het behoud van oude rassen van streekeigen landbouw- en neerhofdieren. “Gisteren meenemen naar morgen,” noemde gedeputeerde De Haes het: “Het streekgebonden, genetisch patrimonium behouden voor de toekomst.” SLE-voorzitter Jan Martens benadrukte dat zijn organisatie authentieke oude rassen probeert te behouden. Martens: “De ver doorgedreven industrialisatie en specialisatie in de landbouw, zorgt voor een genetische verschraling. Slechts enkele gespecialiseerde, hoogproductieve rassen blijven over. Vele oude rassen van landbouw- en neerhofdieren zijn reeds verdwenen of riskeren te verdwijnen.”

Kippen als geschenk

Om mensen aan te moedigen oude rassen te behouden, reikt SLE een keurmerk als ‘Levend Erfgoedhof’ uit aan plaatsen waar inspanningen worden geleverd om die rassen te bewaren. Dat het geen vrijblijvend engagement is wordt gestaafd door een charter met rechten en plichten van 17 bladzijden dat beide partijen ondertekenen. Die overeenkomst werd vrijdag door de provinciaal gedeputeerde en de voorzitter van SLE bekrachtigd waarna een ‘plaquette’ aan de muur van de kinderboerderij werd onthuld. Het steunpunt had ook een geschenkje bij: een paar Mechelse kalkoenkoppen, een kippenras dat bijna volledig is verdwenen.

Negen oude rassen

Eveline Sierens, teammanager publiekswerking van de provinciale groendomeinen, vertelde dat de kinderboerderij zich al jaren inzet voor het behoud van oude neerhofrassen. Ze verwees naar de onverdroten inspanningen van Danny Bertels, verantwoordelijke van de boerderij. Een man ook die zijn werk met passie doet. Bertels somde graag op welke dieren er al op het erf rondlopen of rondfladderen: “We hebben zowel een Belgisch warmbloedpaard als een Brabants trekpaard. We hebben het Kempens schaap en het Kempens rund. De Kempense geit komt er aan. En verder scharrelen hier nog Rode Ardenners, dat zijn kalkoenen, Antwerpse baardkrielen en Mechelse hoenen rond. Tot slot hebben we een paartje Antwerpse smierels. Dat zijn duiven maar ze worden eveneens schildmeeuwen genoemd. Dat is een benaming voor witte duiven met een gekleurd vleugelschild en met een ‘jabot’ in de halsstreek.”

Meer info: www.sle.be

Foto: boven: overhandiging van de Mechelse kalkoenkoppen met (vlnr) Jan Martens en Jan De Haes.

Foto onder: ondertekening van het charter met (vlnr) Jan Martens en Jan De Haes.

Foto helemaal onder: onthulling van de plaquette met (vlnr) Jan Martens, Jan De Haes en Eveline Sierens.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *