Select Page

Raadslid vraagt een veilige en gezonde schoolomgeving

Raadslid vraagt een veilige en gezonde schoolomgeving

Districtsraadslid Giuliana Chirinos Saavedra (Groen) is bekommerd om de luchtkwaliteit aan de schoolpoorten. Ze hield tijdens de laatste zitting van de districtsraad hierover een interpellatie.

Raadslid Chirinos merkte op dat in de Kriekenhofbuurt en de Boelaerbuurt (Borgerhout) twee kleuter- en basisscholen zijn gevestigd: De Vlinderboom en de Hoedjes van Papier, beide goed voor meer dan duizend leerlingen. De Vlinderboom heeft het voorbije schooljaar deelgenomen aan de Help-Ik-Stik-acties van de burgerbeweging Filter Café Filtré tegen luchtvervuiling en verkeersonveiligheid in schoolomgevingen, vooral veroorzaakt door auto’s. Chirinos: “We weten al voldoende over de gevolgen van slechte luchtkwaliteit voor de gezondheid van onze kinderen. Zuivere lucht garanderen is een basistaak van de verschillende overheden, ook op lokaal niveau.”

Het groene raadslid wil dat de schoolomgeving veiliger én gezonder wordt. Door circulatiemaatregelen of een strenge handhaving van snelheidsovertredingen, bv. op de Jozef Verbovenlei, of door schoolstraten. Ze vroeg welke acties district Deurne onderneemt om de verkeersveiligheid en de luchtkwaliteit in deze buurt te verbeteren.

Er worden maatregelen genomen

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) heeft samengezeten met de schooldirectie en ouders van basisschool De Vlinderboom en de Borgerhoutse districtsburgemeester Marij Preneel (Groen) om te praten over de verkeersveiligheid in de schoolomgeving. Sekeris: “Er zijn klachten over wildparkeren en het niet opvolgen van de zone 30. Ook de ‘Klaar-overs’ (nvdr. gemachtigde opzichters) op de Jozef Verbovenlei worden niet gerespecteerd of zelfs bespuwd. Hier is handhaving nodig.”

De districtsburgemeester antwoordde ook dat de te hoge snelheid in de doodlopende (!) De Brierstraat zal worden afgeremd door een verkeersjuweel, een boom in een voetpaduitstulping. Verder wordt onderzocht of deze straat samen met Thibautstraat, De Borrekensstraat en de Maarschalk Montgommerylaan schoolstraten kunnen worden. Ook de lichten op het kruispunt Jozef Verbovenlei-Boekenberglei zouden beter moeten worden afgestemd. Tenslotte merkte Sekeris op dat uitgang van de school in de De Borrekenslaan een verharde plaats is: “Het district zou op vraag van de ouders die plaats graag ontharden en aanleggen als een groene zone.”

Foto: Giuliana Chirinos in de doodlopende De Brierstraat waar te snel wordt gereden.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:4121:36 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h W
Humidity: 96%
Pressure: 1006.1mbar
UV index: 0

(advertenties)