Select Page

De buurderijen verloten elk een ‘Dees is wel Deurne’ caddie

De buurderijen verloten elk een ‘Dees is wel Deurne’ caddie

Van 15 tot 23 mei is het de Week van de Korte Keten. Waarin mensen worden gestimuleerd om voeding rechtstreeks aan te kopen bij de lokale familiale boer of ambachtelijke producent. Die week gaat niet onopgemerkt voorbij in Deurne. En dat is niet echt verwonderlijk want Deurne was ooit een landbouwdorp.

Het district Deurne steunt de Week van de Korte Keten en geeft aan de twee buurderijen van Deurne, buurderij cinema Rix en buurderij Gitschotelhof, elk een caddie of boodschappentrolley om te verloten onder de buren. Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) vertelt waarom: “Deurne promoot de korte keten omdat dit enkel voordelen heeft. Je verkleint de ecologische voetafdruk, de distributiekosten zijn lager, het verpakkingsmateriaal wordt beperkt; Producten uit volle grond smaken beter en je proeft de passie die de boer in de aarde steekt. Een gerecht wordt gecreëerd op het veld. Daar hebben wij respect voor.”

Tjerk Sekeris wijst erop dat Deurne een rijk agrarisch verleden heeft: “In de 15 de eeuw bracht de landbouw in Deurne voldoende op om 850 mensen te voorzien van groenten en fruit. En tot in 1836, toen Deurne zich afscheurde van Borgerhout, was ons district een ‘landbouw’ gemeente, gekenmerkt door kleinere boerderijen en een groot aantal heerlijkheden of buitenverblijven van rijke Antwerpse families die voor een groot stuk zelfvoorzienend waren.” De districtsburgemeester gaat verder: “In 1836 telde Deurne 2038 inwoners, maar door de aantrekkingskracht van de Antwerpse haven en industrie trokken meer en meer Kempische families naar hier. Tot de eerste wereldoorlog bleef Deurne een ‘landbouw’ gemeente, die vooral groenten en bloemen teelde, die werden geleverd aan de inwoners van Antwerpen. Er bestond een kleine industrie die bijna volledig ten dienste stond van de landbouw (smeden, agrarische machines …)”

Sekeris besluit: “Na de eerste wereldoorlog hebben heel wat adellijke families, wiens naam wij nog terugvinden in een aantal straten zoals Bosschaert de Bouwel of Jan de Cortes …, hun gronden verkaveld om woningen te bouwen. Dat proces versnelde nog na de tweede wereldoorlog en vandaag telt Deurne maar twee landbouwbedrijven meer.”

Foto: Districtsburgemeester Tjerk Sekeris toont de ‘Dees is wel Deurne’ caddie

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
12°
Rain Shower
06:4720:37 CEST
Feels like: 11°C
Wind: 10km/h WNW
Humidity: 62%
Pressure: 1019.3mbar
UV index: 0

(advertenties)