Select Page

“Handen af van het park”

“Handen af van het park”

BoelaerBuurtvzw is een vereniging die activiteiten opzet in de buurt rondom Te Boelaarpark. De vereniging is echter furieus want ze heeft gemerkt dat de stad Antwerpen voor de voorziene aanleg van de tramkeerlus Gitschotellei-Drakenhoflaan-Boekenberglei-Cruyslei een deel van het Te Boelaarpark wil veranderen in stoep en fietspad, ongeveer vanaf de Cruyslei tot aan een nieuwe oversteek naar de Vosstraat.

En dat kan niet, stelt de vereniging op haar facebookpagina. Een deel van het park, waaronder het gedeelte dat de stad wil inpikken, is erkend als ‘een eiken-beukenbos op zure bodem’. Volgens BoelaerBuurtvzw heeft de Europese Unie om de biodiversiteit in Europa te behouden en te herstellen onder de naam Natura 2000 een netwerk van natuurgebieden aangelegd. België en Vlaanderen nemen daar aan deel en hebben een kaart opgesteld met belangrijke ‘habitats’. Die kaart is samengesteld door het INBO (Instituut Natuur- en Bosonderzoek) en het ANB (Agentschap Natuur en Bos). Op die lijst staat het bosgedeelte van het Te Boelaarpark.

Daar blijft het niet bij. In 2018 heeft de stad Antwerpen een beheerplan voor het Te Boelaarpark opgesteld en in de gemeenteraad bekrachtigd. Ook in dit beheerplan krijgt het bedreigde deel de erkenning van eiken-beukenbos op zure bodem. Als de stad dat ongedaan maakt veegt Antwerpen volgens BoelaerBuurt  haar gat aan zowel Europese, Belgische, Vlaamse als eigen regels. De vereniging merkte ook dat de planners de mogelijkheid van ‘boscompensatie’ hebben ontdekt. De grond die je aan de natuur onttrekt kan je afkopen aan 6,03 euro per m2. Ze komen uit op 404.01 euro.

BoelaerBuurtvzw besluit haar aanklacht: “Zoveel cynisme van dit stadsbestuur, dat bestaat uit N-VA, Vooruit en O-VLD, is zelfs voor ons teveel. Waardevolle bosgrond met grote bomen boven en mycelium onder de grond, voor een habbekrats verpatsen voor een megalomaan project dat zijn noodzakelijkheid nog niet heeft aangetoond. Ons antwoord is dan ook luid en duidelijk: Geen morzel parkgrond! Geef de buurt performant openbaar vervoer, geef de buurt verkeersveiligheid en geef de buurt het groen dat zo nodig is. Maar blijf met jullie handen van Te Boelaarpark.”

https://www.facebook.com/boelaerbuurtvzw

Meer info over de keerlus: www.juistespoor.be

Wie een bezwaarschrift wil indienen kan morgen (woensdag 9/8) terecht op de markt van de Gitschotellei. Of kan terecht bij actiegroep Juiste Spoor.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain
05:2622:01 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 11km/h N
Humidity: 92%
Pressure: 1012.87mbar
UV index: 0

(advertenties)