Select Page

Water wordt te snel naar het riool afgevoerd

Water wordt te snel naar het riool afgevoerd

“Een duurzame waterhuishouding is belangrijk, maar helaas wordt er weinig actief beleid rond gevoerd. De gevolgen worden voor de Deurnenaar voelbaar.”

Enige tijd terug luidde districtsraadslid Mathijs Post (Groen) de alarmbel. Het grondwaterpeil in Vlaanderen staat te laag. Terwijl het in de winter net op zijn hoogst zou moeten staan. Post nam als voorbeeld de vijver van het Boekenbergpark, een vijver die met grondwater wordt gevuld. De beek die in het verleden nog voor water zorgde is verstoord en zelfs onderbroken. Maar niet alleen het Boekenbergpark baart het groene raadslid zorgen. Ook op andere plaatsen is het slecht gesteld met het waterbeheer. Post verwijst dan naar de site Eksterlaar waar momenteel volop wordt gebouwd. En waar voorbije zomer een ‘park’ en speeltuin werd geopend.

Mathijs Post: “De speelweide op het nieuw ontwikkelde Eksterlaar staat na een bui vol plassen. Inmiddels zijn drainagewerken gestart, maar dit is helaas niet de correcte oplossing. Zeker niet in het licht van de klimaatwijziging en de droogteproblematiek. Hier wordt het overtollige water via de drainage afgeleid naar een kunstmatige wadi die dient om bij zware regenval regenwater te bufferen vooraleer het naar de riolering wordt afgevoerd. De overloop is hier de riolering. Beter zou zijn een diepte op het terrein te realiseren waar het water mag blijven staan waardoor het traag de grond in kan sijpelen. In de zomer zal het hopelijk weer niet nodig zijn om de nieuwe bomen water te gaan geven omdat het te droog is.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:4121:36 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h W
Humidity: 96%
Pressure: 1006.1mbar
UV index: 0

(advertenties)