Select Page

Bond Beter Leefmilieu dient bezwaar in tegen aanvraag omgevingsvergunning luchthaven

Bond Beter Leefmilieu dient bezwaar in tegen aanvraag omgevingsvergunning luchthaven

De luchthaven van Deurne wil haar milieuvergunning, die afloopt in 2024, omzetten in een omgevingsvergunning van onbeperkte duur. En daar heeft de Bond Beter Leefmilieu toch wel enkele vragen bij.

Erik Grietens, beleidsexpert ruimte – woordvoerder, legt uit wat de bezwaren zijn: “Vliegverkeer heeft een zeer grote CO2-voetafdruk. Wereldwijd moeten we voor 2050 de emissies in alle sectoren naar nul brengen. De luchtvaart moet hier zijn bijdrage aan leveren, ook in Vlaanderen. Als er in de toekomst nog een vergunning wordt toegekend aan de luchthaven van Deurne, moet daar op zijn minst een klimaatengagement tegenover staan, in lijn met het klimaatakkoord van Parijs.” Volgens de expert vertrekken er vanuit Deurne heel wat vluchten naar bestemmingen in Europa. De klimaatoplossing is duidelijk. Grietens: “Korteafstandsvluchten moeten vervangen worden door reizen met de trein. De technologie voor groene elektriciteit voor treinen is er. Technologie om vliegtuigen koolstofneutraal te maken is er nog lang niet.”

Grietens besluit: “De klimaatuitdaging vereist een grondig maatschappelijk debat over de toekomst van de luchthaven van Deurne. Door nu de milieuvergunning, die afloopt in 2024, om te zetten naar een vergunning van onbeperkte duur, wordt het onmogelijk of toch veel moeilijker om in de toekomst bijkomende klimaatmaatregelen op te leggen aan de luchthaven. De overheid mag geen carte blanche geven aan de luchthaven. Dat valt niet meer te verantwoorden in deze tijden van klimaatopwarming.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

3 Comments

 1. Simoens L

  Ik wil geen uitbreiding van de luchthaven met vliegtuigen die oorverdovend lawaai maken zelfs ’s nachts en die vuile roet deeltjes achterlaten. Ik wil rust en zuivere lucht. maak plaats voor groene longen en maak er een park van voor iedereen en van iedereen.

  Reply
  • kris Jans

   De sportvliegtuigjes van in de begin jaren van de luchthaven maakten vele malen meer lawaai. Woon er al meer dan 35 jaar dus kan het weten Snap niet waar jullie blijven over zagen!!! Die groene agenda maar blijven door de stroot rammen, zum kotsen

   Reply
 2. Verheyen

  Ik ben een 70 jarige en heb de laagbouw rond vlieghaven zijn groeien. Grondprijs was erg, erg… laag omwille van de ligging. En nu klagen ! Begrijpen wie kan.

  Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 18km/h SW
Humidity: 88%
Pressure: 1012.19mbar
UV index: 0

(advertenties)