Select Page

Georges Kamanayo is na 75 jaar eindelijk geboren

Georges Kamanayo is na 75 jaar eindelijk geboren

Het was vandaag een onvergetelijke dag voor Georges Kamanayo. Want hij kreeg in het Antwerpse stadshuis zijn geboorteakte. Daarmee is hij na 75 jaar officieel geboren.

Georges Kamanayo is een kind van een Belgische vader en een Rwandese moeder. Hij werd geboren in 1947 toen Rwanda een mandaatgebied van België was. Toen waren interraciale verhoudingen uit den boze. De Belgische autoriteiten brachten kinderen uit een gemende relatie onder in een internaat. En bij de onafhankelijkheid van dit Midden-Afrikaans land werden deze kinderen naar België overgebracht. “Ontvoerd.” benadrukt Kamanayo. De kinderen werden ondergebracht in Belgische pleeggezinnen. De kleine Georges kwam in Deurne terecht.

Kamanayo werd cameraman en leidde later zijn eigen productiebedrijf. Maar hij ging eveneens op zoek naar zijn wortels waarbij hij eerst zijn moeder en wat later ook zijn vader terugvond. En hij zette zich in voor de strijd en de erkenning van de mestiezen. Vaak groeiden zij op zonder te weten wie hun echte familie was. Hun geboorteakte werd vervalst, ontbrak of werd niet aanvaard door de Belgische overheid. Dat leidde tot een discriminerende situatie, en veel emotionele en administratieve problemen voor die mensen, die intussen de 70 voorbij zijn.

Met veel volharding kreeg Georges Kamanayo met een aantal lotgenoten de zaak van deze vergeten mensen op de politieke agenda. In 2019 bood de Belgische staat officieel zijn excuses aan voor de slechte behandeling van de mestiezen. En engageerde zich om ieder een geboorteakte te bezorgen. Vandaag was het de beurt aan Georges Kamanayo om van burgemeester Bart De Wever (N-VA) en in bijzijn van federaal minister Petra De Sutter (Groen) zijn geboorteakte te krijgen. Dat ontlokte de uitspraak bij de burgemeester: “Iemand van 75 jaar is vandaag geboren.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Rain Shower
05:3521:43 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 11km/h SW
Humidity: 85%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)