Select Page

Doe Deurne Dicht voert actie aan de Meir

Doe Deurne Dicht voert actie aan de Meir

DVandaag had voor het standbeeld van David Terniers, nabij de Meir, een actie van ‘Doe Deurne Dicht’. De actiegroep roept op om bezwaar aan te tekenen tegen de nieuwe vergunning voor de luchthaven van Deurne.

Een twintigtal actievoerders lagen neer voor het standbeeld van de Antwerpse schilder Terniers, als slachtoffers van de uitstoot van CO2 door de vliegtuigen. Woordvoerster Ellys Van der Taelen legde uit waarom deze actie werd gehouden: “ De luchthaven vraagt een vergunning van onbepaalde duur terwijl een eerder maatschappelijke kosten-batenanalyse van de Vlaamse regering sluiting aanbeveelt. Een MER toont aan dat de vliegtuigbewegingen nog zullen toenemen. De luchthaven zegt ook dat de luchthaven duurzamer zal worden. Maar de technologie hiervoor staat nog niet op punt. Elektrische vliegtuigen zullen enkel op korte afstand kunnen vliegen want anders hebben ze veel te grote batterijen nodig. Bijgevolg is dit ‘greenwashing’ van de luchthaven.”

Bezwaarschrift indienen

Van der Taelen weerlegde ook drie kritieken: “1/ De luchthaven was er eerst. Maar niet met deze vliegtuigen die voor overlast zorgen. 2/ De luchthaven is een economische noodzaak. Maar ze is wel verlieslatend. Zelfs de diamantsector wil er niet in investeren. 3/ Je krijgt de luchthaven nooit weg. Kijk dan maar naar Tempelhof in Belijn die onder druk van omwonenden is gesloten. Of Schiphol dat heeft moeten inbinden en nu privéjets weert.” De woordvoerster riep dan ook het publiek dat naar de koopzondag kwam afgezakt op om een bewaarschrift in te dienen.

Ook An Wouters van Burgerplatform Vliegerplein nam het woord: “Van het vliegveld van Deurne, dat in een woonwijk ligt, vetrekken privéjets naar Cannes, Nice en zelfs naar Wevelgem. De luchthaven is verlieslatend, de Vlaamse overheid pompt er geld in dat beter kan dienen voor openbaar vervoer, de zorg, het onderwijs,… Het antwoord van de luchthaven is meer vluchten waardoor er nog meer vervuiling en lawaai zal zijn. Ik roep iedereen op om bezwaar tegen de milieuvergunning aan te tekenen.”

Foto boven: de actievoerders aan het standbeeld van schilder David Terniers

 Foto onder: woordvoerster Ellys Van der Taelen 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Sunny
05:4021:38 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 5km/h E
Humidity: 75%
Pressure: 1016.26mbar
UV index: 0

(advertenties)