Select Page

Herstellende kankerpatiënten lopen 10 kilometer

Herstellende kankerpatiënten lopen 10 kilometer

Deze voormiddag lopen 25 mensen een afstand van 10 kilometer. Ze lopen apart maar eveneens in groep.

Toen Magda Covents werd behandeld voor borstkanker vroeg de arts plots of ze geen zin had om te lopen. AZ Monica wilde een aantal vrouwen die allemaal herstellend waren van kanker klaarstomen om op 5 april samen met Turkse lotgenoten 10 kilometer te gaan lopen in Istanbul, Turkije. De vraag overdonderde haar want zij had tot dan nog nooit gejogd. Maar de arts had enkele goede argumenten. Covents: “Het was goed voor mijn lichamelijke conditie en het zou mij ook mentaal sterker maken.” Magda Covents besloot om mee te doen. En samen met haar deden nog 11 andere vrouwen mee. AZ Monica zorgde voor een degelijke omkadering. Convents: “We kregen allemaal een buddy vanuit het ziekenhuis, mensen die in AZ Monica werkten. Mijn buddy was Petra Van Bueren, de apotheekassistente. Op zaterdag was er een groepstraining en in de week konden we met onze buddy nog extra rondjes gaan lopen. Bovendien was er begeleiding van andere medisch personeel. Ik ben werkelijk van nul begonnen, met een minuutje lopen en dan een minuutje wandelen. Doordat we een groep lotgenoten waren, konden we elkaar aanmoedigen.”

Wij waren er klaar voor

Het opzet was om na zeven maanden training met zijn allen naar Turkije te trekken. Dat is echter niet kunnen doorgaan. Communicatieverantwoordelijke en loopbuddy Lieve Dierickx legt uit: “De bedoeling was dat de hele groep nu in Turkije zou zijn. We hebben een eetfestijn, tombola, snoepverkoop, stoofvlees-aan-huis actie, sponsorzoektocht,… georganiseerd om het financieel mogelijk te maken. Wij waren er klaar voor maar helaas, een virus besliste er anders over.” Magda Covents was even teleurgesteld maar heeft de spikes niet opgeborgen. Convents: “We zijn allemaal blijven verder lopen. Zonder buddy weliswaar want het contact met de ziekenhuismedewerkers is even op stop gezet. Maar nu zondag zullen we allemaal, ieder voor zich maar allen in verbondenheid tezamen, een afstand van 10 kilometer lopen. 12 lotgenoten, 12 buddy’s en de ziekenhuisdirecteur. Istanbul komt misschien later nog wel. Veel belangrijker is dat wij als herstellende kankerpatiënten in contact blijven met elkaar en elkaar blijven steunen.”

De deelnemers zullen een selfie maken die later op de facebookpagina van AZ Monica zal worden gepost.

Foto boven: (vlnr) Petra Van Bueren en Magda Covents tijdens een loop in pre-coronatijd.

Foto onder: de lopers tijdens een groepssessie.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
21°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 21°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 59%
Pressure: 1021.67mbar
UV index: 6

(advertenties)